Allerede i desember i fjor foreslo Venstre en helhetlig gjennomgang av Norges engasjement i Afghanistan. Nå har partiet fått KrF med seg på laget og får støtte fra både Ap og SV.

— Vi krever en fullstendig gjennomgang av hele oppdraget vårt i Afghanistan. Hva som har fungert bra, hva som har fungert dårlig, og hva kan vi lære av det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

Forsvarsministeren åpner for bli

SVs Bård Vegar Solhjell sier at et slikt forslag «naturligvis vil få vår støtte», og ifølge avisen er også leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), enig.

Kravet om en full gjennomgang er aktualisert etter at forsvarsministeren under et besøk i Afghanistan sa at det ikke er aktuelt for Norge å trekke seg ut nå.

— Jeg ser ikke for meg at det er veldig aktuelt at vi skal bidra med noe helt annet enn vi gjør i dag. Vi løser dagens oppdrag på en veldig god måte, sa hun til NTB søndag.

- Uklokt av statsråden

Bård Vegar Solhjell mener utspillet var «uklokt», og understreker at SV mener det militære bidraget fra Norge må reduseres, noe også KrF-leder Knut Arild Hareide er enig i.

— Vi ser for oss et mindre omfang etter 2014, sier han.

Solhjell er skeptisk til at Søreide varsler fortsatt norsk tilstedeværelse før det er diskutert i Stortinget.

— Vi trenger en grundig behandling og vedtak i nasjonalforsamlingen før vi melder fra om vår posisjon, sier han.