— Slik vi ser det blir dyrevelferdsloven brutt mange ganger hvert eneste år på Nordlandsbanen, sier seniorrådgiver Asle-Håvard Miklegard i Mattilsynet Nordland til NRK.

Lider

Miklegard sier situasjonen er alvorlig, og krever nye tiltak for å bøte på problemene.

— Dyr blir liggende i timevis med brukket rygg, brekte bein og store smerter før de blir avlivet. Det er et brudd på dyrevelferdsloven, legger han til.

I tiårsperioden 2001- 2011 ble 2316 rein påkjørt og drept av toget på strekningen Steinkjer-Bodø.

— Med dagens ordning kan både reineiere og Viltnemnda være langt unna det aktuelle stedet når de blir varslet. Det ideelle er at dyrene blir avlivet umiddelbart.

- Neppe aktuelt

Kommunikasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, sier det neppe blir aktuelt med våpen om bord. Han viser til at praksisen med våpen om bord på togene er gradvis avviklet.

— Reglene for våpen er strenge i Norge, og må være strenge. Det var stadig færre av våre ansatte som følte det var rett å forlate toget i ukjent terreng, for så å foreta en avliving, kanskje til og med i mørket, forklarer Lundeby.

Dette er slett ikke første gang denne debatten er oppe. I 2007 reagerte mange da fire sauer ble avlivet med øks etter at de ble påkjørt av toget vest for Ustaoset.