Feiringen av inngangen til det nye året foregikk ikke skadesløst i år eller.

I alt 13 menn, tre barn og én kvinne ble skadd av fyrverkeri, viser tall som øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har samlet inn.

— Det er én alvorlig skade mer enn i fjor da det var fire med alvorlige skader, og totalt sett én skade mer enn i fjor da til sammen 16 personer fikk øyeskader, sier Bull.

Rakettforbudet hjalp

I 2008 ble det innført forbud mot raketter med såkalt styrepinne, mens det fremdeles var tillatt med rakettbatterier som står på bakken under oppskyting. Forbudet ga umiddelbart positive resultater med en kraftig nedgang i antall personskader.

Men fremdeles blir mange fremdeles påført øyeskader i forbindelse med bruk av fyrverkeri. Antall øyeskader var i overkant av 20 før rakettforbudet, men i årene etterpå har det likevel vært mellom 16 og 18 skader årlig. I fjor fikk 16 skader, 14 menn og to gutter.

Fikk øyet kløyvd

— Alle de alvorlige skadene i år kom fra rakettbatteri. Fire av de moderat alvorlige skadene kom fra rakettbatteri, mens de øvrige skadene var fra annet fyrverkeri eller ukjent., sier Bull.

Bildet til høyre viser skadene en 18 år gammel mann pådro seg nyttårsaften. Ifølge Haukeland Universitetssykehus er øyet kløyvd på midten.

Mannen er blind på venstre øye.

KLØYD: Slik gikk det med øyet til en ung mann nyttårsaften.
HAUKELAND SYKEHUS