Forskere med professor Bjørn E. Christensen i spissen har utviklet et belegg som forlenger holdbarheten i flere dager, skriver Adresseavisen.

— Dette er et belegg som eksempelvis kan sprayes på matvarer. Det er utvinnet av en type tang som heter brunalger, og er helt uten syntetiske tilsetningsstoffer. Det er gammelt nytt å utnytte naturlige råstoffer, men vår coating er bakteriehemmende i seg selv ved at den har lav pH som hindrer bakterievekst, sier Christensen.

Han tror store markeder i varmere strøk kan utnytte denne teknologien, og understreker at det norske markedet etter all sannsynlighet må vente en stund før vi får det på brødskiva.

— I Norge har vi stort sett gode kjølerutiner innen matproduksjon, unntaket er fisk. Samtidig er det ingen grenser for hvordan det kan brukes, spørsmålet er hva som er hensiktsmessig, mener professoren.

Stoffet belegget er utvinnet fra, heter alginsyre. Forskerne har sammenlignet mat med og uten coating. De har registrert en signifikant forskjell i bakterievekst, og oppdaget at for eksempel svinekjøtt får økt holdbarhet ved en uoptimal temperatur på 12 grader celsius. Sprayen skal være mer eller mindre smakløs, ifølge forskerne.