«Den varmeste takken går til det norske folk som tok ansvar da det ble krevet. Som beholdt verdigheten. Som valgte demokratiet»

Klokken 12 hedret Stortinget terrorofrene.

  • Stine Barstad
  • Aftenposten
  • Vibeke Buan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Stortinget kom sammen til minnesamling mandag kl. 12 for å minnes de omkomne under terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Stortingspresident Dag Terje Andersen talte, det samme gjorde statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren takket både kongefamilien, Stortinget og alle de som gjorde en bemerkelsesverdig innsats i kjølvannet av terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

— Våre helter

Men statsministeren takket spesielt hele det norske folk for måten terrorangrepet ble møtt på.

«Den varmeste takken går til det norske folk som tok ansvar da det ble krevet. Som beholdt verdigheten. Som valgte demokratiet» het det i talen.

Statsministeren kalte 22. juli-generasjonen for «våre helter og vårt håp» og uttrykte et håp om at «spiren til mer anstendig dialog og toleranse slår rot».

Stoltenberg opplyste også at regjeringen vil gjennomføre en nasjonal minnemarkering søndag 21. august for dem som er rammet og alle som hjalp til

Stortingspresidenten skal lese opp navnene på alle de 77 drepte for å hedre dem.

Arve Tellefsen vil spille flere musikkstykker under markeringen.

- Vi er et land i sorg

— Vi er fortsatt en land i sorg. Nå begraver vi våre døde fra Regjeringsvartalet og Utøya. Foreldre våker ved sykesengene, mange gråter, hjerter blør. Fortsatt skal vi trøste de som trenger å sørge, gi omsorg til de som sliter, ære de døde. Men i tillegg er det tid for å si takk.

— Jeg vil takke Kongen og Kronprinsen og hele kongefamilien for varmt nærvær, og stortinget for å stå samlet som en enhet, sa statsministeren.

Han rettet også en varm takk til politi, redningsmannskaper, frivillige og alle andre som har bidratt etter at terroren rammet, og varslet at søndag 21. august blir ny nasjonal minnedag.

— Og jeg vil også takke for all omtanke fra hele verden. Vi har som nasjon fått føle at vi ikke er alene. Det gir styrke.

— AUF ble skutt på, men en hel generasjon har reist seg i tårevåt protest. 22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp, sa Stoltenberg.

Han forsikret også at samholdet og samarbeidet befolkningen i Norge har viste etter at terroraksjonene rammet, også skal reflekteres i det politiske arbeidet og debatten når politikerne snart går i gang med valgkamp og politisk arbeid.

— Vi skal opptre med samme klokskap og respekt som det norske folk, med det frie ord som våpen, og i denne salen skal vi la menneskeverd og trygghet vinne over hat. Det skylder vi det norske folk.

- Det vi har opplevd sammen er fremdeles ikke til å fatte

— Vi vil alltid minnes 22. juli 2011 som en mørk dag i vårt lands historie. 77 mennesker ble drept, mange ble kritisk og alvorlig skadet, og vitnesbyrdene fra de overlevende er hjerteskjærende. Det vi har opplevd sammen er fremdeles ikke til å fatte. Det var et angrep på våre verdier og vårt fellesskap, sa stortingspresident Dag Terje Andersen i sin tale.

Han takket alle de som bidro fra redningsmannskaper og ved ulykkesstedet, og understreket at de har vært med på å redde mange liv. Han trakk også frem heltemotet AUF-ungdommene på Utøya viste.

— Takk til hver og en av heltene, sa Andersen.

Han fremhevet også kongefamiliens innsats, og statsministerens håndtering av den mest krevende situasjonen i Norge siden andre verdenskrig.

Fremhevet samholdet

Stortingspresidenten trakk også fram det tverrpolitiske samarbeidet og samholdet etter terroraksjonene, og samholdet blant det norske folk.

— Jeg føler stor ydmykhet overfor folket som har valgt oss. Det er et privilegium å lede et folk som sammen velger rett kurs. Derfor skal vi selv om vi har lidd store tap holde sammen mot en demokratisk kurs. Det er lov å føle sinne. Men vi må gjøre sinne om til styrke. Og ytterliggående synspunkter må konfronteres og motvirkes med motargumenter, ikke sensur, sa Andersen.

— Et sterkt budskap de siste dagene er budskapet fra overlevende. Terror må ikke føre til hat. Nå må vi sammen ta ansvaret for å gjøre ord om til handling, var blant det stortingspresidenten sa i sin tale.

— Demokratiet har vist seg sterk og belsuttsomt når det gjaldt som mest. Uansett hva folk vil stemme er det viktig at det vil stemme ved høstens valg. Å bygge demokrati er å bygge fellesskap. Det er et valg for oss alle. Ved å stille opp for barnas fotballag, hjelpe de som har det tungt. Vi man lytte til de som er annerledes, i stedet for å stigmatisere dem.

— Det norske folk har besvart iskalde handlinger med varme holdninger. La oss forplikte oss til budskapet fra AUF-jenta Helle Gannestad: Om en mann kan skape så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan skape sammen.

Også kong Harald og kronprins Haakon var til stede under minnemarkeringen, i tillegg til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Publisert