Situasjonen var torsdag uavklart, melder Gudbrandsdal politidistrikt på Twitter. Politiet får bistand av helikopter fra Forsvaret for å få oversikt over Storåa.

Helikopterbilder torsdag fra blant annet Stor-Elvdal viste enorme områder som står under vann. Biler står strandet, og enkelte steder vasser folk i vann opp til hoftehøyde. En rekke steder står vannet opptil husene.

Over 500 mennesker er evakuert på grunn av flom ulike steder på Østlandet:

  • 227 evakuert i Kvam
  • 27 evakuert i Sjoa
  • 21 evakuert i Nesbyen
  • 43 evakuert i Nord-Aurdal
  • 41 evakuert i Eidsvoll

Dramatisk i Kvam

Nord-Fron kommune er blant områdene som er hardest rammet. E6 er stengt ved Kvam og brua ved Vingrom er så skadd at det er bestilt en midlertidig bru. Kommunen holder torsdag et informasjonsmøte for innbyggerne.

Jonny Jensvoll og familien hans er blant de 227 i kommunen som er evakuert. Han vet at elva har svingt inn på tomta hans, men aner ikke hva slags skader vannet har gjort på huset.

— Vi har ikke fått lov til å reise opp til huset. Politiet er redde for at det har bygd seg opp en demning som kan briste. Nå går åa i nytt løp, og vi har sett fra overvåkingsbildene fra lufta at den står og stanger mot husveggen. Vi regner med at kjelleren står full av vann, sier Jensvoll til NTB.

Han og familien fikk bare tatt med seg de nyeste fotoalbumene og harddisken med filmopptak.

Reddet fotoalbumet

— Vi har jo alt mulig nede i kjelleren. Alt det elektriske er nok ødelagt, sentralfyren er vel defekt. Vi fikk ikke ryddet vekk så mye, sier Jensvoll, som er mest bekymret for om de gamle fotoalbumene ligger høyt nok opp til at de unnslipper vannet.

Evakueringen gikk greit, men kunne fort blitt mer dramatisk sier ordfører i Nord-Fron, Olav Røssum.

— Vi er bare takknemlige for at det ikke har gått liv. Det kunne fort gjort det om dette hadde skjedd på et annet tidspunkt - midt på natten, for eksempel, sier ordføreren til NTB.

Situasjonen var fortsatt uavklart torsdag. Røssum sier man ikke har kontroll på vannmassene, og at det jobbes hardt for å hindre elva i å finne nye løp.

— Vi har gravemaskiner ute. Men det er fortsatt hus som står i fare for å bli ødelagt og gå på elva. De evakuerte har fått beskjed om at det ikke er aktuelt å dra tilbake - vi vet ikke når de kan gjøre det, sier han til NTB.

Tror folk vurderer å flytte

Det er bare to år siden området var rammet av flom forrige gang. Eva Andersen (67) som selv bor i Kvam, tror mange kommer til å flytte fra tettstedet.

— Selv er jeg for gammel, så jeg blir. Det er mange som er rammet. Det er forferdelig, sier hun.

— Det kom så plutselig. Jeg fikk en anelse da vannet begynte å stige så smått, men så plutselig ble det kaos, sier hun.

Trond Tveiten har nettopp flyttet inn i huset etter flommen for to år siden, og hadde knapt fått hengt opp bilder på veggen da det skjedde igjen. Han synes ikke lenger at området er trygt.

— Jeg kan ikke risikere livet på å bo her, sier Tveiten som har to små sønner som ikke føler seg trygge.

— Det er egentlig ikke gjort noe særlig på de to årene siden sist, sier han.

Ser på ødeleggelsene

Han legger til at han er svært kritisk til NVE og Nord-Fron kommune.

— Stoltenberg var her for ti år siden og lovet at alt skulle bli bedre, men ingenting har skjedd, sier Tveiten.

Stine Milsenhaugen (39) følger med på hvordan vannet tar husene i Kvam.

— Det er helt forferdelig. Jeg kan nesten ikke tro mine egne øyne, sier hun. Hun sier hun synes så veldig synd på dem som igjen er rammet av flommen.

Selv har hun sluppet billig unna med bare litt vann i kjelleren og i gangen.

Hun bor i et boligfelt som ligger litt unna der hvor skadene er verst.

— Men jeg måtte kappfly med vannet da jeg så det komme. Det skjedde plutselig, sier hun.