Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

Et advokatfirma ber i et hastebrev Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om å øyeblikkelig stanse den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland.

RETUR: Asylsøkere skal returneres til Russland i busser. Her fra Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved å ikke gi asylsøkerne tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på sin asylsøknad, melder TV 2. Brevet ble sendt mandag kveld.

Fraktes med buss

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger, ifølge NRK. Det skjedde etter at det torsdag siste uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Politiets utlendingsenhet opplyser til NTB at noen av asylsøkerne i Sør-Varanger siden har reist tilbake til Russland på egen hånd.

Minst 55 asylsøkere som har fått avslag på sin asylsøknad, var fortsatt samlet i Sør-Varanger mandag kveld ifølge TV 2. Etter det kanalen kjenner til skal uttransporteringen med buss starte tirsdag morgen. Verken UDI eller PU kunne si noe om en eventuell oppsettende virkning ville kunne tre i kraft som følge av brevet fra advokatfirmaet.

Sultestreik

Minst 30 av asylsøkerne startet søndag sultestreik, men denne besluttet de å avbryte mandag kveld.

En av asylsøkerne på stedet, Rami Haddad, har sagt til NRK at de vil nekte å gå om bord i bussen.

— Alle familiene kommer til å sette seg ute på gaten i kulda. Vi går ikke om bord i bussen, sier Haddad til NRK.

Han sier han kommer fra Jordan og ble fraktet til Finnmark fra et mottak i Harstad.

— Mange her har mistet hjemmene sine og har ingen penger. De har ingenting å gjøre i Russland, de fikk kun visum for å komme seg til Europa. Nå skal de droppe dem over grensa, hvor vi vet at ingen vil hjelpe oss. Vi kommer til å bli forlatt ute i kulda, uten vann og mat, og uten noe tak over hodet, frykter han.

- Trygt

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa mandag kveld til NRK at norske myndigheter anser Russland for å være et trygt land å sende asylsøkere til.

Hun gjentar at Norge fører en streng og rettferdig innvandringspolitikk.

— Det vil bli gjort vurderinger av dem som kommer fra krigsområder. Hvis det er fare for at de kan bli utsatt for tortur og umenneskelig behandling, vil det spille inn, sier Listhaug.

NOAS bekymret

Fredag ble det kjent at FNs høykommissær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen ved å sende asylsøkerne tilbake til Russland på denne måten. Norsk forening for asylsøkere (NOAS) frykter det som møter dem der.

— Vi vet ikke om de får beskyttelse i Russland og om de får tilgang til asylinstituttet. Det er tidligere bevist at Russland bryter asylretten, og at folk sendes til Syria. Det er en reell fare for at syrere blir sendt tilbake, sier Jon Ole Martinsen i NOAS til TV 2.

Han understreker at organisasjonen er enig med norske myndigheter om å sende de uten grunn til opphold raskt ut av landet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da hun forlangte at han skulle se på Hotel Cæsar med henne, vurderte Rune Samdal å forlate konen Kirsten.

– Det var verst før de fant ut at hun faktisk var syk.

Mest lest akkurat nå

  1. Fugleinfluensa påvist i Bergen

  2. «Bak fasaden rakner det fullstendig»

  3. Han vil fremme mistillit mot helse­byråden: – En fullstendig ansvars­fraskrivelse

  4. Hun ønsket ikke å lette på tiltakene for alkoholservering

  5. Dagfinn Lyngbø avlyser alle show i Bergen ut året: – Vi får det ikke til å gå opp

  6. Disse opplysningene har vært sperret for bruk i 100 år. Nå er de lagt ut på nettet.