Ti måneder gammelt asylbarn døde i Hedmark

En ti måneder gammel jente som bodde på Haslemoen asylmottak i Våler i Hedmark, døde sent onsdag kveld på sykehuset i Elverum. Tvillingbroren hennes skal være svært syk.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tvillingbroren til den ti måneder gamle jenta som onsdag kveld døde på syhuset i Elverum, skal være svært syk. Tvillingparet har bodd på Haslemoen asylmottak i Våler i Hedmark i et par måneder sammen med sine foreldre.

Det er ikke mistanke om noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet, men politiet er pålagt å etterforske saken når barn dør.

Politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt opplyser til NTB at jenta bodde på mottaket sammen med foreldrene fra Syria. Familien kom til Norge for rundt to måneder siden. Den lille jenta ble innlagt på sykehuset på dagtid onsdag etter først å ha vært innom legen.

– Politiet etterforsker saken for å bringe dødsårsaken på det rene. Jenta vil bli obdusert fredag formiddag, opplyser Klauseie.

Det er lensmannen i Våler som etterforsker saken.

LES OGSÅ: 43 enslige asylbarn forsvunnet fra omsorgssentre og asylmottak

Etterforskningsplikt

— Politiet har en lovpålagt etterforskningsplikt i saker hvor barn under 18 år dør uventet. Politiets undersøkelser tyder på at dødsfallet er knyttet til helsemessige årsaker, opplyser politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Ifølge en kildeDagsavisenhar snakket med på mottaket, som kjenner familien, har foreldrene gjentatte ganger de to siste ukene oppsøkt helsetjenesten med bekymring for barna og bedt om at de måtte bli undersøkt av lege og sendt på sykehus.

— Det har gått et virus på mottaket med forkjølelse hoste og feber. De to søsknene har vært syke i to uker, forteller syriske Mohammad til Dagsavisen

— De fikk beskjed om at dette går over av seg selv, at det ikke var nødvendig med antibiotika, at det holder med hostesaft og paracetamol, sier han.

Han opplyser at jentas tvillingbror fortsatt er innlagt på Elverum Sykehus og er veldig dårlig.

Ukjent for ledelsen

— Dette er en svært tragisk hendelse som går sterkt inn på alle. Våre tanker går til familien og pårørende, sier Ola Cato Lie, mottaksleder ved Haslemoen transittmottak i en pressemelding.

Han sier til Dagsavisen det er helt ukjent for ham at foreldrene gjentatte ganger skal ha bedt om at barnet måtte bli innlagt på sykehus

-Foreldrene oppsøkte helsetjenesten med det syke barnet onsdag morgen. Legen var alene på vakt og fikk det syke barnet innlagt på Innlandet Elverum sykehus. Sykehuset ligger bare et par kilometer unna, så det kan ikke ha tatt lang tid, sier Lie.

Det bor omkring 700 personer på Haslemoen asylmottak, som har plass til i alt 900 asylsøkere. Våler kommune har et eget helseteam tilgjengelig på Haslemoen transittmottak i kontortiden.

LES OGSÅ: Lengeværende asylbarn returneres til asylmottak

Publisert