— Det er synd at vestlige ledere ikke finner å kunne delta på Den røde plass for å markere en så viktig hendelse, sier Kongshem til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) mottok invitasjonen om å delta alt i juli i fjor, men takket i forrige måned nei. Det samme gjorde utenriksminister Børge Brende (H).

Begrunnelsen var at man fra norsk side ikke ønsker å delta under en militærparade i Moskva, sett i lys av at Russland i strid med folkeretten har annektert Krim og aktivt destabiliserer Øst-Ukraina.

Erfaren

Kongshem, som har nærmere 40 års fartstid i norsk diplomati, blant annet som ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og som også har vært statssekretær for Høyre, mener at det er uklokt å boikotte fredsmarkeringen.

— Jeg har for så vidt forståelse for begrunnelsen, men jeg vet at for eksempel Tysklands statsminister Angela Merkel reiser til Moskva dagen etter for å ha en egen markering sammen med president Vladimir Putin. Kunne ikke alle vestlige ledere ha gjort dette, spør hun.

Konstruktiv tone

Mette Kongshem
Knut Falch, NTB Scanpix

Kongshem ser med bekymring på at visse politiske kretser i Vesten synes å ønske en opptrapping av konflikten med Russland.— Jeg syns president Vladimir Putin har prøvd å holde en konstruktiv tone overfor Vesten, sier hun.

Putin var blant de første som ringte Det hvite hus for å tilby sin bistand i kampen mot terror etter angrepene 11. september 2001, men i årene siden har han sett hvordan NATO og EU stadig har rykket østover, påpeker hun.

Prøve å forstå

Russlands annektering av Krim-halvøya må sees i lys av dette, mener Kongshem, som tror at russisk frykt for å miste svartehavsflåtens viktige marinebase som følge av utviklingen i Kiev, var en sterkt medvirkende faktor.

— Siden 1991 har Vesten spist seg stadig mer innpå det som er Russlands interesseområde, og i Moskva så man trolig utviklingen i Kiev som et nytt vestlig framstøt, sier Kongshem.

— Det å prøve å forstå hva som skjer, er ikke det samme som at man har forståelse for det. Men for å komme ut av denne situasjonen, må vi tenke over hvordan vi kom inn i den, om det er noe vi kunne ha gjort annerledes, sier hun.

Pisker opp

Fra enkelte hold gis uttrykk for stor bekymring over at russiske fly nå patruljerer nær grensa til Norge og at Russland nylig holdt en stor militærøvelse i nord. Dette har Kongshem liten forståelse for.— Vi glemmer å minne om at vi egentlig gjør det samme selv, sier hun.

— Jeg tenker for eksempel på den øvelsen vi nylig holdt i nord, i et område hvor vi tidligere har avstått fra å øve. Da får vi en russisk motmarkering i form av en beredskapsøvelse, sier hun.

— Man kan nesten få følelsen av at enkelte i Vesten forsøker å piske opp stemningen, sier Kongshem.

Kritisk til Fogh

Hun mener NATOs forrige generalsekretær Anders Fogh Rasmussen må ta sin del av skylden for dagens spente situasjon.

— Mye av det han gjorde og sa bidro ikke til et konstruktivt forhold til Russland, sier hun.

Danskens norske etterfølger har hun derimot større tiltro til.

— Jeg har stor respekt for Jens Stoltenberg og syns han har holdt en balansert linje siden han overtok, sier hun. (©NTB)