Ap og MDG mest fram på kommunevalgmåling

Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne går mest fram på en kommunevalgmåling som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen. Høyre og Fremskrittspartiet faller.

_I3B4025.jpg
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Arbeiderpartiet går fram 4,2 prosentpoeng til 35,9 prosent på lokalvalgmålingen, sammenlignet med resultatet fra kommunevalget i 2011.

Høyre faller 3,4 prosentpoeng til 24,6 prosent. Frps tilbakegang er på 1,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 9,9 prosent. Venstre taper også terreng, ned 0,9 prosentpoeng til 5,4 prosent. Miljøpartiet De Grønne går fram 3,5 prosentpoeng til 4,4 prosent.

Kristelig Folkeparti står på stedet hvil med støtte fra 5,6 prosent av de spurte. Senterpartiets oppslutning er også uendret og ligger på 6,7 prosent. Sosialistisk Venstreparti går fram 0,1 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011 til 4,2 prosent, og Rødt får 1,4 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng, på målingen som ble gjennomført denne uken.

— Historisk sus

Valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener MDG er i ferd med å bli store i lokalpolitikken, og han betegner dette som et historisk skifte.

— Det er historisk sus over et nytt parti som markerer seg som ledende i det som kanskje blir en av de aller viktigste sakene de neste ti årene. Det vil også peke fram mot stortingsvalget, sier Tuastad til Nationen.

Hvis MDG regnes for å tilhøre venstresiden, vil MDG, Rødt og SV få til sammen 10,3 prosent, noe som utgjør seks stortingsmandater, hvis målingen hadde vært valgresultat, skriver Klassekampen.

Det får SVs tidligere partisekretær Silje Schei Tveitdal til å uttale at en samling av de tre partiene på lang sikt kanskje kan være bra for norsk politikk. MDG anser seg imidlertid som et parti uavhengig av de eksisterende blokkene og kan velge å samarbeide med de partiene som gagner mest på lokalt plan.

Frp-vekst nasjonalt

Norfakta har også spurt folk om hvordan de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg nå. Denne delen av målingen gir et annet bilde. Her får Arbeiderpartiet en oppslutning på 38,1 prosent, noe som er en nedgang på 1,4 prosentpoeng fra juni. Høyre går tilbake 0,4 prosentpoeng til 21,8 prosent.

Fremskrittspartiet går mest fram på stortingsvalgmålingen, opp 2,4 prosentpoeng fra juni til 13,3 prosent. Sp faller mest, ned 2,2 prosentpoeng til 4,3 prosent.

For de øvrige partiene er det mindre bevegelser. KrF går fram 0,3 prosentpoeng til 5,7 prosent. SV går fram 0,5 prosentpoeng til 3,9 prosent og Venstre faller 0,2 prosentpoeng til 4,5 prosent. MDG får støtte fra 3,9 prosent av de spurte, en nedgang på 0,1 prosentpoeng. Rødt går fram 1,1 prosentpoeng til 2,5 prosent.

Feilmarginen på begge delene av målingen er på inntil 3,1 prosent.

Publisert