Han voldtok ved Haukeland i 2006. Nå er han siktet i Sigrid-saken.

Mannen blottet seg og voldtok en kvinne ved Haukeland sykehus. Seks år senere er han siktet for falsk forklaring i forsvinningssak.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I 2007 beklaget den da 23 år gamle mannen skadene han hadde påført sitt offer. Da sto han tiltalt for blotting og overfallsvoldtekt.

Nå er han siktet for falsk forklaring i saken der 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne er forsvunnet, bekrefter Oslo-politiet torsdag morgen.

Ifølge Dagbladet skal mannen være siktet fordi politiet mener han har forklart seg feilaktig om hvor han befant seg på et konkret tidspunkt. Hvilket tidspunkt det er snakk om, er ukjent.

Voldtekten skjedde midt på dagen i oktober 2006, i en gangtunnel ved Haukeland sykehus. Den gang fulgte mannen etter en kvinne og overfalt henne.

Les også

Livet etter voldtekten

Mannen er født i Bergen og har bodd mange år i Bergen i barndommen. Han flyttet for noen år siden til Østlandet og Oslo.

Mannen ble i tingretten dømt til to år og ti måneders ubetinget fengsel, men anket til Gulating lagmannsrett. Der ble anken ble forkastet.

I 2000 ble han dømt til 10 måneders betinget fengsel for vinningskriminalitet og vold.

Av dommen fra Bergen forhørsrett går det frem at han slo en mann i hodet med et brannslukkingsapparat.

Blir ikke fengslet

Politiet bekrefter siktelsen mot mannen.

— Vi kan bekrefte at et vitne i Sigrid-saken er siktet for falsk forklaring. Vitnet har vært i avhør, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

Den nå 29 år gamle mannen vil ikke bli fremstilt for varetektsfengsling, ifølge henne.

Den voldtektsdømte mannen i Sigrid Giskegjerde Schjetnes nærmiljø gikk til politiet med vitneobservasjoner, skriver VG i dag.

Avisen skriver at mannen skal ha gått til politiet med en observasjon av Sigrid, etter at han hørte om saken i pressen.

Bor 450 meter unna

Mannen bor 450 meter fra familien Giskegjerde Schjetne.

Beate Hamre var bistandsadvokat for offeret i voldtektssaken, Kim Gerdts var forsvarer. Gerdts er forsvarer for mannen nå også.

Politiet har gjennom en rekonstruksjon kommet til at observasjonen siktede meldte inn, ikke kunne stemme.

— Her har politiet benyttet seg av en skinnsiktelse for å kunne gjennomføre tvangsmidler. Dette mener vi er ulovlige tvangsmidler og dette vil få etterspill, sier Gerdts til VG.

- Må ta i vårt tempo

Politiinspektør Hanne Kristin Rhode ville i går ikke bekrefte eller avkrefte om noen er siktet eller mistenkt for falsk forklaring.

Les også

Politiet vet hvilken rute Sigrid gikk

Les også

Utlover dusør på én million i Sigrid-saken

— Det er klart at vi i en så stor etterforskning alltid vil ettergå vitneforklaringer ekstra grundig, men vi kan ikke komme inn på nå hva som er den generelle status på det spørsmålet, sier Rhode til TV 2.

— Det er enkelte ting vi må ha lov til å ta i vårt tempo, sier Rhode.

— Som Hanne Kristin Rohde sa til TV 2, ønsker vi verken å bekrefte eller avkrefte disse opplysningene av hensyn til etterforskningen, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo-politiet til VG Nett.

Kom ikke hjem

Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet etter at hun ikke kom hjem til foreldrene på Østensjø i Oslo som avtalt natt til søndag 5. august.

Hun hadde besøkt en venninne, og siste livstegn var trolig en tekstmelding hun sendte et kvarter etter midnatt.

Det er rundt to kilometer fra venninnen til Sigrids hjem. Jentens mobiltelefon, sko og en sokk ble funnet ved Østensjø Kanvas barnehage, cirka 300 meter fra Sigrids hjem, skriver Aftenposten.no.

Frivillige leter

Familien har utlovd en dusør på nærmere én million kroner til den som kan komme med oppklarende tips. Nylig foretok politiet en rekonstruksjon hvor de gikk opp de alternative rutene de tror Sigrid kan ha tatt på vei hjem.

Les også

En uke siden Sigrid forsvant: Dette er politiets spor i saken

I helgen ble det opplyst i flere medier at politiet er sikre på åsted og Sigrids valg av rute hjemover, men dette ble mandag avvist av politiet.

Flere hundre frivillige har deltatt i leteaksjonen etter Sigrid Schjetne. Onsdag ettermiddag fortsatte de frivillige sine søk.

Ingen personer er så langt siktet for å stå bak forsvinningen til 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Bergens-mannens forsvarer Kim Gerdts ønsker ikke å kommentere siktelsen mot sin klient.

Publisert

Les mer om dette temaet

SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet etter at hun ikke kom hjem som avtalt natt til søndag 5. august.

GROV VOLDTEKT: Dette bildet er tatt kort tid etter at en kvinne ble voldtatt i Haukelandstunnelen i 2006. Mannen stopper opp når han ser syklisten komme opp bakken, deretter småjogger han bort til den hvite varebilen. Foto: OVERVÅKNINGSKAMERA