Ni av ti vil prøve alternativ medisin

Det er ikke bare prinsesse Märtha Louise som har tro på det overnaturlige. Interessen for alternativ medisin har eksplodert de siste årene.

  • Ingrid Dahlen Rogstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Det finnes ikke et tettsted i dag som ikke har ett eller annet tilbud innenfor alternativ medisin, og i byene finner man jo tilbud på hvert eneste gatehjørne, sier Øyvind Solum.

Han startet Alternativt Nettverk for 15 år siden. Da ble alternativ medisin sett på som noe mystisk og tilbudene var spredt og svært få.

I dag er situasjonen en ganske annen; hele 50 prosent av befolkningen har prøvd alternativ medisin i en eller annen form, viser en undersøkelse gjort av Synovate MMI i år. Fire av ti spurte, i en meningsmåling som Infact har gjort for VG, tror at mennesker har overnaturlige evner

— 90 prosent av befolkningen sier dessuten at de kan tenke seg å prøve alternativ behandling ved sykdom, sier Solum.

Feil av kirken

Han gir prinsesse Märtha Louise bred støtte når hun nå starter skole som tilbyr utdanning iblant annet healing og helbredelse gjennom krystaller og kontakt med engler.

— Märtha er et flott eksempel på en som tror på alternativ behandling, og sikkert en inspirasjon for veldig mange. Det er flott at hun tør å stå for det hun tror på.

Alternativt Nettverk hadde 7000 besøkende da de arrangerte alternativ messe i Grieghallen i vår. Medlemsbladet deres Visjon leses annenhver måned av 70 til 80.000 mennesker.

Solum har stor tro på behandlingsmetodene som prinsessen vil tilby, blant annet når det gjelder behandling av psykisk kriser og depresjoner.

— Mange som bruker lykkepiller mot depresjon synes dette er både feil og lite konstruktivt, sier Solum, som mener at å søke sitt indre og åpne for nye ressurser i seg selv kan være likeså god behandling.

Han mener det er trist at enkelte innen kirken de siste dagene har gått ut og forlangt at prinsessen melder seg ut av statskirken.

— Det burde ikke være opp til de mest konservative og trangsynte å avgjøre hva som er god tro. Kirken burde heller være glad for at det finnes et mangfold, sier Solum, som selv ikke er medlem av statskirken.

Ulovlig markedsføring?

Det er ikke bare kirken som har kommet med kritikk etter nyheten om at Märtha skal starte engleskole. Forbrukerombudet vurderer nå å granske om markedsføringen av skolen er lovlig.

På skolens hjemmesider blir man som kursdeltaker lovet at man skal lære å komme i kontakt med, og bruke, englene sine. I tillegg står det at en kan finne sin indre kilde av sannhet, og «gjenoppta din naturlige kontakt med englene og det guddommelige universet”. Forbrukerombudet er ikke sikker på om denne typen markedsføring er lovlig, siden det loves ting som er vanskelig å dokumentere.

— Vi vurderer om vi skal se på lovligheten av denne markedsføringen. Vi har ikke tatt standpunkt til det, men vi vil vurdere det i løpet av neste uke, sier fungerende forbrukerombud, Frode Elton Haug til NTB.

Publisert:

Les mer om dette temaet