Strand og storbyliv i Las Palmas

Mange solturister har for lengst vendt Las Palmas ryggen. Men storbyen på Gran Canaria er et spennende mål for dem som vil kombinere strandlivet med shopping og kultur.

  • Rune Valderhaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Las Palmas var Kanariøyenes aller første arena for masseturismen på 1960 og 70-tallet. Den nesten enestående kombinasjonen av storby, sol og strandliv trakk titusener av nordmenn i sydenturismens barndom. Men etter hvert ble nye reisemål sør på Gran Canaria utbygget. San Augustin, Playa del Inglés, Maspalomas, og Puerto Rico kunne friste med enda høyere temperaturer og flere soldager.

Men fortsatt duger Las Palmas for dem som vil ha både storby og solferie. Her finnes det meste en storby skal inneholde. Shoppingmulighetene er knallgode og prisene lave. De som er interessert i historie og kultur, har mer enn nok å fordype seg i hvis de besøker bydelen Vegueta. Dessuten er det fortsatt et yrende natte— og underholdningsliv i områdene rundt den nesten tre kilometer lange Las Canteras-stranden.

Alle er strandelskere

Vi valgte å dele en dag i Las Palmas i tre. En solseng på Las Canteras er obligatorisk. For de som vil handle, er den lange gågaten Triana et like selvsagt valg. Det samme er gamlebyen Vegueta for dem som vil oppleve ekte gammel spansk arkitektur, kultur og historie.

Las Canteras har tapt terreng i konkurransen med strendene sør på øyen, men den svære sandstranden midt i byen er fremdeles innbydende, og regnes som en av Gran Canarias beste.

Den tre kilometer lange stranden er inndelt i ulike soner. De som vil slikke sol og bade, har mest plass. Men også surfere, dykkere og fiskere har fått sine områder. Som de sier det i Las Palmas:

«Las Canteras er en strand, men 1000 kulturer».

Godtebutikk

Fra Las Canteras er det bare ti minutters taxitur til den lange handlegaten Triana. Gaten er full av vakker spansk arkitektur for dem som løfter blikket over utstillingsvinduene. Men med lommeboken full av euro og varme kredittkort, er det neppe vakre bygninger som frister mest i dette området. Prisene er det ikke noe å si på. Som gammel frihandelsby er Las Palmas kjent for sine lave priser.

Langs Triana er utvalget av klær, sportsartikler og sko best. Men den største godtebutikken vi noen gang har sett, er også et besøk verd for både store og små.

Triana kan minne om Strøget i København. Men de store handlesentrene finnes ikke her. Kjempemagasinet El Corte Ingles, som i seg selv er en populær attraksjon, ligger likevel ikke langt unna. Og de som vil kombinere strand og shopping, trenger heller ikke å gå så langt. Det store handlesenteret Las Arenas ligger like ved stranden, mens El Muelle finnes i havneområdet, som også er i gåavstand fra hoteller og strand.

Katedral og Columbus

Triana ligger bare et steinkast unna gamlebyen Vegueta. Bydelen fra 1400-tallet er en del av verdens kulturarv. Blant godbitene her er den storslagne Santa Ana-katedralen, også den er fra 1400-tallet. Dette er den eldste spanske katedralen utenfor fastlandet. I brosteinsgatene bak er særlig Casa de Colon verd et besøk. I den vakre bygningen fra 1478 bodde Columbus før han la ut på sin oppdagelsesferd til Amerika i 1492. Her finner vi i dag et av de mest spennende museene på øyen, med presentasjoner av historien om hans reiser og oppdagelser med Gran Canaria som utgangspunkt.

I Vegueta er det lett å tilbringe flere timer med levende historie, trange gater, åpne plasser, vakre skulpturer, museer, kunstgallerier og serveringssteder.

Kvelds- og natteliv

Ser vi bort fra områdene rundt Las Canteras, er Las Palmas i dag velsignet fri fra masseturismens kvelertak. Byen er kanariernes egen tumleplass, der det ekte spanske folkelivet aldri er langt unna. Vi trenger ikke å gå lenger enn til Santa Catalina-parken noen kvartaler fra stranden. Parken er også stedet for de store begivenhetene i Las Palmas – ikke minst karnevalsopptogene i februar.

I området finnes dessuten cafeer, tapasbarer, flere museer og mye av underholdnings- og nattelivet. Husk bare at mange av de typisk spanske spise- og utestedene åpner sent på kvelden. Så Las Palmas kan nytes og oppleves døgnet rundt.

COLUMBUS: I dette huset bodde Columbus da han la ut på sin oppdagelsesferd mot Amerika.
SHOPPING OG ARKITEKTUR: Handlegaten Triana er full av vakker natur, flotte gatelykter, travle mennesker og gode tilbud.
BUTIKKER: Triana er full av trendy og moteriktige butikker. Ariadna tilbyr vesker.
Publisert
BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  2. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  3. Hyller Branns cuphelt: – Han er for god til å sitte på benken

  4. Dette gjer du om du trur du har korona

  5. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

  6. Horneland om Blombergs vanvittige evne: – Ganske unik