Køskandale i København

Delegater og journalister har stått hele dagen i kø uten å komme inn på klimakonferansen

Publisert Publisert

Foto: Håvard Bjelland

  • Målfrid Bordvik
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Kaos preger København i dag. Forhandlingene brøt sammen da representanter fra u-landene strenet ut i protest i formiddag. Utpå ettermiddagen kom samtalene igang igjen, etter at de afrikanske landene hadde fått forsikringer om at klimaforhandlingene nå vil sette mer fokus på å forlenge og forbedre Kyotoprotokollen.

Samtidig har flere hundre mennesker brukt hele dagen på å stå i kø for å hente akkreditering, som er nødvendig for å få komme inn på konferanseområdet. De lange køene rammer delegater som skulle vært en del av forhandlingene, representanter fra ulike organisasjoner, i tillegg til journalister.

— Vi har stått her i ni timer, uten å få noen informasjon. Det er iskaldt og folk har ikke fått mat eller drikke. Det er amper stemning, folk skriker og det føles som å være i en demonstrasjon, rapporterer bt. nos journalist Kristin Jansen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Ville tilstander

Like før klokken 17 meldes det om ville tilstander i klimahovedstaden. Pressefolk ble bedt om å stille seg i en egen kø, noe blant annet bt.nos journalist gjorde.

— 15 minutter senere blir vi skjøvet tilbake av brutale politifolk som nekter oss adgang fordi de sier FN ikke ønsker flere journalister inne. Politiet behandler oss som om vi var voldelige demonstranter, sier Kristin Jansen på telefon fra København.

I bakgrunnen høres høye rop fra journalister og delegater, som ikke får gjort jobben de er der for å gjøre. Mennesker som har reist jorden rundt for å delta under konferansen, som eneste representant for sin organiasjon, blir nå stående ute.

Klokken 17.30 lukket arrangøren dørene, og ingen flere fikk hente sin akkreditering. Flere hundre fortvilte personer måtte gå fra området med uforettet sak.

— Folk grein etter å ha stått ni timer i kø, sier Jansen.

Beskjeden de fremmøtte fikk, er at de må komme tilbake i morgen. Trolig vil køene bli enda verre da.

Les også

Seiler videre uten klimakutt

Reiste hjem

Forsker Anders Tjernshaugen fra Cicero sto i kø i over syv timer, før han til slutt ga opp og reiste hjem.

— Det er håpløst å bruke en hel arbeidsdag i kø. Jeg skulle vært der og observert forhandlingene for Cicero. Akkurat nå kunne jeg like gjerne vært i Oslo, sa Tjernshaugen før han altså ga opp.

Det har vært lange køer de andre dagene også, men ikke så ille som i dag. Totalt er over 42.000 mennesker akkreditert til konferansen, mens det inne på konferanseområdet bare er plass til 15.000. Det stilles nå spørsmål rundt hvorfor Danmark ikke har håndtert dette bedre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Havet kan stige to meter

Foto: H�vard Bjelland

Foto: Håvard Bjelland

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN
  1. Klima