Thendrup fastholder uskyld

Thomas Thendrup erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen for grovt ran med døden til følge.

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Mandag morgen klokken 9.30 startet Gulating lagmannsrett det som for Thomas Thendrup må arte seg som hans livs omkamp. Han risikerer forvaringsstraff hvis han finnes skyldig. Selv hevder han at han ikke engang var i Stavanger da Norsk Kontantservice (Nokas) ble ranet 5. april 2004.

– Ikke skyldig, sa Thendrup da rettens administrator, lagmann Ove Midttun, spurte hvordan han stilte seg til skyldspørsmålet.

— Takket nei

Thendrup har i to rettsrunder forklart at han var hjemme i Oslo med sønnen sin, da ranet ble begått. Han har forklart at han ble spurt om å delta i ranet som hans gode venn David Toska planla, men at han takket nei.

— Jeg ville ikke begi meg ut på dette igjen. Jeg fikk forspørselen om ranet, men jeg sa nei. Det er jeg stolt over, sa Thendrup da han forklarte seg i Gulating lagmannsrett i fjor høst.

Thendrup møter nå i retten for tredje gang, tiltalt for Nokas-ranet. Han ble dømt til 16 års forvaring i Stavanger tingrett, men ble frikjent av juryen i Gulating lagmannsrett i vinter. Bare en drøy halvtime senere satte fagdommerne frikjennelsen til side. De mente han utvilsomt er skyldig i medvirkning til grovt ran med døden til følge.

Trakk identifikasjon

Thendrups bror Johnny (42) ble tidligere i sommer dømt til 13 års fengsel da Nokas-saken fikk sitt foreløpige punktum i Høyesterett. Eldstebroren har innrømmet at han deltok i ranet helt siden han ble pågrepet i Amsterdam våren 2005. Han ble skutt av en politimann under ranet, og lå etterpå i skjul hos Dan Pettersen, som også er dømt for medvirkning til ranet.

Pettersen forklarte i avhør med politiet at han også så Thomas Thendrup i leiligheten sin ransdagen. Senere har han imidlertid trukket denne identifikasjonen mer eller mindre tilbake.

– En feilobservasjon, hevdet advokat Andenæs i sine bemerkninger til aktoratets innledningsforedrag.

Pettersen er av aktoratet innkalt som vitne i saken mot Thendrup. Det samme er Thomas Ingebrigtsen, som bisto ranerne i deres forberedelser i Stavanger.

Thomas og Johnny Thendrup besøkte David Toska vinteren før ranet skjedde, og denne turen til Stavanger fikk mye oppmerksomhet både i tingretten og i lagmannsretten. Aktoratet mener det foregikk ransplanlegging på denne turen, mens begge brødrene hevder det var en «guttetur», der de reiste til Vestlandet for å feste med kompisen.

Johnny Thendrup har hele tiden nektet for at lillebroren deltok i ranet. Thomas Thendrup, på sin side, har forklart at han ble sjokkert da storebroren avslørte for ham hva han hadde vært med på.

DNA på hanske

Aktoratets tekniske bevis mot Thendrup består av DNA på en hanske som ble funnet sammen med annet ransutstyr. Broren Johnny hevder at denne hansken må ha blitt med da han reiste hjemmefra for å delta i ranet, og at brorens DNA er avsatt under oppussingsarbeid hjemme på Østlandet.

Det er dessuten funnet DNA fra Thomas Thendrup på en hanske som ble funnet i Drammensfjorden sammen med store mengder våpen og ransutstyr. Dette funnet utgjorde det desiderte gjennombruddet i ransetterforskningen.

– Vi vil føre vitner som vil si noe om dette funnet knytter Thomas Thendrup til ranet eller om det bare knytter ham til broren, Johnny, som deltok under ranet, sa Andenæs i retten i dag.

Får hjelp fra Toska

Flere av de Nokas-dømte må møte som vitner i saken mot Thendrup. Blant dem er David Toska, den selvutnevnte lederen for ranslaget.

Alle de dømte som skal møte som vitner har fått tilbud om å forklare seg på ny for politiet foran rettssaken. Bare Toska har tatt imot dette tilbudet. Ifølge VG har han i avhør støttet Thomas Thendrup, og sagt at 36-åringen ikke er skyldig. Tidligere har Toska bare villet svare på spørsmål om ranere som selv har tilstått deltakelse.

Aktoratet legger imidlertid ikke mye vekt på Toskas nye forklaring.

— Jeg kan bekrefte at Toska har avgitt en ny forklaring. Uten å ville gå i detalj på innholdet, kan jeg si at det ikke er kommet frem noe nytt den siste tiden som skulle tilsi at vi trekker tiltalen mot Thendrup, sier aktor, statsadvokat Rune Høgberg til VG.

STOREBROR: Johnny Thendrup.
I RETTEN IGJEN: Thomas Thendrup
I RETTEN: Thomas Thendrups forsvarer Ellen Holager Andenæs i samtale med aktor Rune Høgberg (midten) og etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i morges.
Publisert
BT anbefaler

– Skremmende å se disse to tingene sammen

– Det er spesielt skremmende å se disse to tingene sammen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Brann-kapteinen er på vei vekk

  2. «Kom dåke ut», skrik 14-åringen til søskena. Han høyrer at det er heilt stille i framsetet.

  3. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt.

  4. Naken mann stjal boxershorts

  5. 897 nye smittede - men stadig færre innlagt

  6. Da presidenten uttalte: «I Tsjetsjenia har vi ikke homofile», flyktet de til Bergen