Maraton-debatt om datalagring

Oslo (NTB-Per Christensen/Steinar Schjetne): Etter sju timer konstaterte en stortingsrepresentant at ingen av debattantene hadde noe nytt å komme med om datalagringsdirektivet. En time senere holdt de fortsatt på.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Oslo (NTB-Per Christensen/Steinar Schjetne): Etter sju timer konstaterte en stortingsrepresentant at ingen av debattantene hadde noe nytt å komme med om datalagringsdirektivet. En time senere holdt de fortsatt på.

Da stortingsdebatten om datalagringsdirektivet hadde pågått i åtte timer mandag kveld, lå det fortsatt an til å ta nok en halvtime før det kunne stemmes over direktivet som Høyre og Arbeiderpartiet har avtalt innretningen på. Til tross for at det allerede før behandlingen var klart for alle at direktivet ville bli vedtatt, strakk debatten – som inneholdt friske beskyldninger om overvåking, ondskap og Stasi-metoder – seg langt inn i mandagskvelden.

Arbeiderpartiet og mesteparten av Høyre går inn for forslaget og kommer – selv om enkelte høyrerepresentanter ventelig vil bryte ut av rekkene og stemme imot forslaget – til å sikre solid flertall for direktivet.

Solhjell: – Ja til slark

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell talte varmt for et samfunn som tillater litt «slark», da han mandag forsvarte SVs motstand mot datalagringsdirektivet.

– Det gjelder den e-posten du kanskje ikke skulle ha sendt, den internettsiden du ikke skulle ha vært innom, det stedet du kanskje ikke skulle ha vært i natt. Vi vil ikke ha et samfunn der alle feilgrep blir registrert og lagret. Det er masseovervåking, sa Solhjell under debatten om innføringen av EU-direktivet.

Høyres leder Erna Solberg forsvarte samarbeidet med Ap og sa at Høyre gjennom forhandlingene fikk gjennomslag for sperrer som gjør vernet bedre.

– Vårt utgangspunkt var å finne balansen, uavhengig av hva EU-direktivet krever. Når har vi klart å sikre personvernet bedre, samtidig som det tilfredsstiller EU-kravene. Og det er faktisk slik at også kriminalbekjempelse er personvern, sa Solberg.

Hvor mange

Leder av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, varslet fra talerstolen at han vil stemme nei, i henhold til sin overbevisning. Direktivet betyr at man fraviker to sentrale rettssikkerhetsprinsipper mente han.

– Personopplysninger skal bare brukes i den sammenhengen de er ment for, og man skal ikke forberede straffeforfølgelse uten konkret mistanke, sa Tetzschner.

Det er uklart om noen av de andre profilerte motstanderne – som Torbjørn Røe Isaksen og Nikolai Astrup – vil følge hans eksempel.

Høyres andre nestleder Bent Høie forsikrer at flertallet for avtalen er solid, og at det ikke blir noen overraskelser under voteringen. Debatten vil ta mesteparten av dagen, og avstemningen er først ventet ved 20.30-tiden.

1984

KrF-leder Dagfinn Høybråten manet fram bildet av storebror ser deg-samfunnet i George Orwells roman «1984» fra 1949 og mente at direktivet tar Norge i den retning.

– Alt lagres i den gode hensikts tjeneste. Vi innfører et prinsipp der alle er skyldige inntil det motsatte er bevist. Hvert enkelt lite skritt er kanskje ikke så alvorlig, men summen og retningen er urovekkende. Direktivet svekker tilliten mellom staten og borgerne. Det er en demontering av personvernet, sa Høybråten.

Justisminister Knut Storberget (Ap) innrømmet at hensynet til personvernet og politiets behov ikke uten videre lar seg forene og avveie.

Men han mener at avtalen knesetter klare rammer for lagring og vilkår for bruk av data, og gjennom det styrker personvernet. Han pekte spesielt på den tydelige domstolskontrollen med hva politiet får utlevert, og den høye strafferammen som skal ligge til grunn. (©NTB)

Publisert: