«Knights Templar eksisterer ikke»

I nesten ni måneder tvilholdt Anders Behring Breivik på at han var del av en tempelridderorden.

AKTOR: Statsadvokat Svein Holdens innledningsforedrag har så langt handlet om Breiviks liv tidlig på 2000-tallet.
  • Erlend Langeland Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

I sitt innledningsforedrag gikk aktor Svein Holden inn på Anders Behring Breiviks bakgrunn og liv i perioden fra 1996 og frem mot terrorhandlingene 22. juli.

Blant annet kom han inn på «Knights Templar», tempelridderorganisasjonen Breivik har hevdet at han er en del av.

Organisasjonen skal ifølge Breivik ha som et hovedmål å deportere islam ut av Europa. Breivik skal ha blitt med i nettverket på et møte i London i 2002, har han tidligere forklart.

— Den eksisterer ikke

— Breivik sier han i 2002 fikk oppdrag å skrive et kompendium for organisasjonen «Knights Templar». Når han begynner, og hvor lang tid det tar, er noe uklart. Kompendiet ble distribuert til omverdenen 22. juli, sa aktor Svein Holden i retten.

Les også

Gråt i retten

Les også

«Jeg har sovet lite. Kroppen min vet at det kommer noe stort»

Holden sa at Breivik selv mener medlemsskapet i dette nettverket er av stor betydning for hvordan han levde sit liv i etterkant av møtet i London.

Aktoratet er av en annen oppfatning.

— Temaet «Knights Templar» er et av få punkter i saken der påtalemyndigheten og tiltalte har ulik oppfatning av hva som har funnet sted, sa Holden, og la til:

— Etter vår mening eksisterer det ikke et slik nettverk som Breivik har beskrevet.

Kjøpt på internett

Breivik hevdet etter pågripelsen at organisasjonen hadde to andre celler som sto klare til angrep, men politiet har lenge ment det hele er oppspinn.

— Det er ifølge etterretningsopplysninger fra britiske myndigheter og fra andre lands myndigheter ingen indikasjon på at det skal ha vært en slik organisasjon, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby tidligere i år.

Aktor Svein Holden viste i retten i dag til at politiet har sporet uniformseffektene Breivik har iført seg til kjøp på internett høsten 2009 og våren 2010.

— Breivik er her iført en uniform med flere referanser til «Knights Templar» som politiet har sporet til elleve ulike kjøp fra elleve selgere i fem land, sa Holden da et av bildene Breivik har tatt av seg selv ble vist frem.

- Var bare et forslag

Etter å ha tviholdt på forklaringen om «Knights Templar» i nesten ni måneder, gikk Breivik for få uker siden overraskende tilbake på det han tidligere har forklart .

Fra cellen sin på Ila fengsel skrev han et brev til tre avisredaksjoner, der det kommer det frem at den hemmelige tempelridderordenen ikke eksisterer.

Les også

«Har lyst til å grine, rope ut!»

— Beskrivelsen min av «Knights Templar» med medaljesystemet, uniformssystemet, ordineringsritualet, prinsipp- og kodeks-systemet, tittelsystemet, organisasjonssystemet er ikke noe mer enn et forslag for et fremtidig organisatorisk system. Det er således IKKE et eksisterende system, skrev Breivik ifølge Dagbladet.

Publisert
  1. 22. juli
BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Siktelsen utvidet til drap og draps­forsøk

  2. Nå snakker han om Brann-sparkingen for første gang

  3. 47 nye korona­smittede i Bergen siden fredag

  4. Farevarsel: – Det ventes noen skredhendelser

  5. Politibil krasjet under utrykning

  6. Advarer om sykepleiere som ikke kan norsk