Venstre krever stans og full gransking

Venstre forlanger at alle utsendelser det siste året av asylbarn som har bodd lenge i Norge blir gransket.

MÅ SVARE: Venstre forlanger at alle utsendelser det siste året av asylbarn som har bodd lenge i Norge blir gransket.

  • Eystein Røssum
  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Partietkrever også at politiets arbeid med å sende ut slike familier blir stanset.

— På bakgrunn av det som er fremkommet i dagens utgave av Bergens Tidende forventer jeg at all utsending av lengeværende asylbarn opphører med umiddelbar virkning og i påvente av nytt regelverk, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad.

KrF og V har i over ett år ventet på forskriften om hvilke familier som skal få bli i Norge skal bli justert. Regjeringens samarbeidspartier har i ventetiden slått seg til ro med regjeringens gjentatte forsikringer om at de ikke lenger konsentrerer seg spesielt om å sende lengeværende asylbarn ut av landet.

Krever gjennomgang

Tirsdag avdekket BT at denne ordren fra regjeringen tilsynelatende stoppet opp i Politidirektoratet, og at den aldri nådde ut til Politiets Utlendingsenhet (PU), som effektuerer utkastelsene fra Norge. Venstre er oppørt, ikke minst fordi statsråd Anders Anundsen (Frp) både skriftlig og muntlig har gitt dem forsikringer i Stortinget om at politikken var lagt om.

Den 8. oktober svarte Anundsen på et skriftlig spørsmål fra Venstres Iselin Nybø i Stortinget. Hun var bekymret, og lurte på om det var slik at lengeværende barn nå ble sendt ut, selv om de kan komme inn under det nye regelverket som alle venter på. "Det er ikke gitt noen politiske føringer om at lengeværende asylbarn skal prioriteres for uttransport", sa Anundsen, og viste til endringer i den formelle instruksen som var sendt til POD. Det ministeren ikke nevnte, var at ordlyden er en helt annen i instruksen som politimestrene og PU har fått. Der står: «Saker som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse skal prioriteres».

Les også

Venstre krever stans og full gransking

Venstre er nå bekymret for at barn som ikke skulle sendes ut, nå alt er lempet ut av landet.— Jeg forventer også at justisministeren tar inititativ til en gjennomgang av alle utsendelses-saker med lengeværende asylbarn i statsrådens virketid for å forsikre Stortinget om at ingen barn er sendt ut på feilaktig grunnlag eller som følge av at statsrådens nye prioriteringer for tvangsutsendelser ikke er nådd ned i systemet til Politidirektoratet og til Politiets utledningsenhet, sier Skjelstad.

BT har siden onsdag i forrige uke forsøkt å få et intervju med justisminister Anders Anundsen, men så langt uten å lykkes. Rett før klokken 13 i dag ble det kjent at Frp-statsråden har bedt om et møte med politidirektør Odd Reidar Humlegård for å få en forklaring på hvorfor politiske signaler om uttransportering av asylbarn ikke er fulgt.

- Stort alvor

I KrF reagerer de også sterkt på opplysningene som er kommet frem.

— Vi ser på dette med stort, stort alvor. Den informasjonen som kommer fram her er jo i strid med det justisministeren uttrykkelig har sagt i Stortinget, sier partileder Knut Arild Hareide.

KrF-lederen forteller at han i går kveld tok kontakt med regjeringen for å få en forklaring på hva som har skjedd. Så langt har han ikke svar.

— Vi har ikke fått noen forklaring fra statsråden. Hele det norske folk har nå rett på å få vite hva som har skjedd og hva dette skyldes. Et av våre krav nå er at han gir en forklaring på hva som har skjedd.

— Det er vanskelig å konkludere før vi har hørt denne forklaringen. Men vi ser med stort alvor på den informasjonen som jeg ble kjent med i går kveld.

- SV mener dere er ført bak lyset?

— Det synes jeg det er for tidlig å konkludere med før vi har hørt forklaringen.

- Ikke til å tro

SV-leder Audun Lysbakken er svært overrasket over Anundsens opptreden i denne saken.

— Han har feilinformert sine samarbeidspartier. Det er ikke til å tro. At en statsråd lover å gi en ordre som enten ikke blir gitt eller ikke kommer fram, det hører til sjeldenhetene, sier SV-lederen og legger til:

— En stiller jo seg spørsmål ved hvor ivrig en Frp-statsråd har vært til å følge opp. Dette må være en alvorlig samarbeidsutfordring på borgerlig side.

Han viser til at regjeringen og samarbeidspartiene ikke har kommet til enighet om en ny forskrift for asylbarnfamilier.

— Alle de familiene som blir sendt ut, reduserer jo verdien av en eventuell enighet om asylbarn senere. Hvis utsendelsen skjer i høyt tempo, er det færre å hjelpe hvis en lykkes med å komme fram til nytt regelverk. Dette er et veldig lite pent bilde fra statsråden, sier Lysbakken.

Ap forstår forbannelsen

Ap har stor forståelse for at KrF og V nå er forbannet på Anundsen.

— Han har jo etterlatt et inntrykk av lengeværende barn ikke skulle sendes ut nå. Det viser seg å ikke stemme. Jeg forstår veldig godt at Venstre-lederen vil følge opp dette overfor regjeringen, med den samarbeidsavtalen de har, sier Aps innvandringspolitiske talsmann Eirik Sivertsen. Han lover at også Ap vil følge nøye med på hvilket svar statsråden gir.

— Hvorfor har ikke de underliggende etatene fått den beskjeden som regjeringen har gitt inntrykk av? spør Sivertsen. Han understreker at dokumentene det er snakk om er helt sentrale styringsdokumenter i forvaltningen.

— Derfor er det viktig at statsråden er presis i bestillingene han sender ut i sitt eget system. Og de opplysningene han gir til oss i Stortinget må være korrekte. For å være formell: Stortinget kjenner bare statsråden, sier Sivertsen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Varsler nye tiltak for Bergen – flere av dem påbud

Tirsdag legges det frem en ny korona-forskrift.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Andre smittebølge blir uten tvil mer dødelig enn den første

  2. – Det er noe skit. Men må vi, så må vi.

  3. Espen (49) er en av mange som dropper trenings­senter. Nå slår bransjen alarm.

  4. – Jeg kan ikke huske at noen norsk offiser har gjort noe lignende

  5. – Vet du hvor mange venner jeg kommer til å miste hvis jeg sier noe?

  6. Lærerstudent Kaia tvinges ut i praksis