Frustrerte bønder sto tidlig opp torsdag og blokkerte eggpakkerier i Levanger, Trondheim, Roan, Lena, Hå, Klepp, Stavanger, Ski og Rakkestad.

Klokken fem om morgenen var bøndene på plass for å hindre at butikker over hele landet får egg i hyllene.

— Det gjør vi for å vise at norsk mat ikke er en selvfølge, sier Jon Gisle Vikan, organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Bondelag til Adresseavisen.

Han står sammen med lokale bønder som med traktorer og bannere blokkerer eggpakkeriet på Heimdal. Blokaden vil vare så lenge som Norges Bondelag bestemmer. Vikan er svært misfornøyd med tilbudet som bøndene har fått i landbruksoppgjøret, og med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

— Vi er forbannet på Sylvi Listhaug, for å si det mildt, for det tilbudet hun ga oss i jordbruksforhandlingene, og vi er forbannet på måten hun argumenterer på, sier Vikan.

Bak Vikan står en traktor med henger utstyrt med banner og plakat med påskriften «Møkkatilbud».

Tror Listhaug bløffer

Vikan hevder at Listhaugs ord om at tilbudet gir økt matproduksjon for fremtiden, kun er bløff. Tilbudet vil kun vil gagne noen få bønder, mener han.

Regjeringens tilbud til bøndene var en økning på 150 millioner kroner fra i fjor. Dette er kun ti prosent av det bøndene krever. Uten et nytt tilbud vil verken Bondelaget eller Norsk Bonde- og Småbrukarlag gå tilbake til forhandlingsbordet.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag råder de som vil sikre seg eggerøre til 17. mai, til å kjøpe inn egg torsdag formiddag. Men i NorgesGruppen, som fire av ti nordmenn handler dagligvarer hos, er de ikke bekymret. De mellom 1.600 og 1.700 butikkene har allerede fylt hyllene for nasjonaldagen

— Dette skjer så vidt sent at lagrene er velfylte for denne uka. Vi kan fort komme til å merke aksjonene, men vet foreløpig lite om omfanget, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen til NTB.

- Burde gjort noe annet

Ved Meling eggpakkeri på Gausel i Stavanger reageres det på at eggpakkeriet blir rammet .

— Jeg synes det er litt uheldig, de burde valgt en annen metode, sier styreleder Grethe Bergo i Jonas H. Meling AS til NRK.

Bergo ønsker ikke å ha noen politisk mening om bøndenes aksjon, men hun håper at den blir kortvarig.

— Det er klart at dette er ganske utfordrende for oss som pakkeri. Jeg har mange varer som skulle gått ut i dag, og mange kunder som lurer på hva som skjer.

Ole Andreas Byrkjedal, fylkesleder i Rogaland Bondelag, sier at det er usikkert hvor lang tid blokaden vil pågå, men at de i alle fall vil holde på store deler av dagen.

Protester landet rundt

Etter at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) la statens tilbud i jordbruksforhandlingene på bordet tirsdag, lot ikke bøndenes aksjoner vente på seg.

I Sogn og Fjordane plasserte Eid Bondelag nærmere 30 sauer i en innhegning i en park i Nordfjordeid sentrum onsdag. Laget mente ordfører Alfred Bjørlo (V) kunne ta seg av dem. Telemark Bondelag tente på en låve i Nome for å vise hva de mener vil bli følgen av Listhaugs landbrukspolitikk: Norsk landbruk vil gå opp i røyk.

Bondelaget hadde ikke tillatelse fra brannvesenet til å starte låvebrannen, og politiet har innledet etterforskning i saken.

Norges Bondelag sier de har planer for ytterligere, landsomfattende protester de neste dagene, og utelukker ikke at videre aksjoner kan ramme forbrukere.