Norge har siden 2009 bevilget 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av regnskog i Kongo. 70 av dem er allerede utbetalt. Da Solhjell møtte landets miljøvernminister Bavon N'sa Mputu søndag, tok han også opp ønsket om å få de dødsdømte fangene hjem til Norge, skriver Dagbladet.

— Jeg tror kongoleserne skjønner at vern av regnskogen og Moland og French-saken er to forskjellige saker. Men samtidig så vet de nå godt at det sitter to nordmenn med dødsdommer og en bekymringsfull helsetilstand i fengsel her. De vet også godt at denne saken vanskeliggjør samarbeidet mellom våre to land, sier Solhjell.

Han sier det var selvsagt å ta dette opp med Mputu. Solhjell tok også opp saken da de to møttes i desember, men sier hans kongolesiske kollega denne gangen var bedre kjent med saken. Mandag skal han diskutere situasjonen til Moland og French med landets finansminister og visestatsminister.

— Vi får se hva som kommer ut av møtene. Jeg ser på dette som en humanitær sak som jeg håper jeg kan bidra til å løse, sier Solhjell til avisa.

Han signaliserte også at Norge er innstilt på å øke samarbeidet med Kongo, men at økte bevilgninger avhenger av garantier for at pengene ikke forsvinner i korrupsjon.