Kan være foreldet

Hvis polititjenestemenn har forfalsket bevis i Treholt-saken, kan forbrytelsen være foreldet.

  • Aftenposten
  • Olga Stokke
  • Tone Tveøy Strøm-gundersen
  • Lars Inge Staveland
  • Robert Gjerde
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Treholt ble dømt til 20 års fengsel. Strafferammen for å ha laget falske bevis eller forklart seg falskt er 21 års fengsel, dersom noen er dømt til mer enn fem års fengsel (straffelovens paragraf 168 og 169) ved hjelp av de falske bevisene.

Les også

Reagerer på påstått bevisjuks

Annet fokus

Det bekrefter Treholts forsvarer, advokat Harald Stabell, som imidlertid har sin innsats fokusert mot andre ting.

— Vi konsentrerer oss nå om gjenåpningsbegjæringen, så får andre ting komme etter hvert, sier Stabell til Aftenposten.

Hvis noen av politifolkene fra datidens POT (Politiets overvåkingstjeneste) gjorde seg skyldig i fusk med bevisene, risikerer de trolig ikke straffeforfølging. I de fleste tilfeller vil bevisfusk i Treholt-saken være foreldet.

25 år

Foreldelsesfristen i norsk strafferett er knyttet opp til strafferammen. Når strafferammen er 21 års fengsel, er foreldelsesfristen 25 år, bekrefter Stabell.

Dommen mot Arne Treholt i lagmannsretten falt i juni 1985, altså for litt mer enn 25 år siden.

Tjenestemenn fra POT forklarte seg imidlertid flere ganger senere, både overfor statsadvokatene og i rettslig avhør. Temaet for disse forklaringene var pengebeviset og de omdiskuterte bildene som angivelig ble tatt under de hemmelige ransakingene hjemme hos Treholt i mai og august 1983.

Publisert:
PENGEBEVISET: Dette er dollarsedler som overvåkingspolitiet påsto var funnet i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST / SCANPIX