42-åringen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen, skriver Rogalands Avis.

En 44-åring er også kjent skyldig i saken, men straffeutmålingen skal behandles i en egen sak etter at de sakkyndige har gjennomført en full judisiell observasjon av ham, melder NRK.

Forvaringsdommen for 42-åringen er strengere enn aktors påstand om forvaring i fem og et halvt år. Retten forklarer skjerpelsen med at det er stor fare for nye seksualforbrytelser, og at det foreligger kvalifisert og reell fare for gjentakelse.

— Foruroligende

Retten viser til at 42-åringen tidligere har sonet ti års fengsel for voldtekt i Slovakia, og at han også er dømt i ytterligere to voldtektssaker, den siste av dem fra Tyskland i 2009.

Voldtekten i Stavanger fant sted halvannen måned etter at han slapp ut fra fengsel i Tyskland.

«Historikken er foruroligende, og står sentralt ved valget av straffereaksjon. (..) Retten må konstatere at handlingen føyer seg inn i et mønster av voldtekter», siterer Stavanger Aftenblad fra dommen.

Det var natt til 16. februar 2008 at politiet fikk melding om at en 35 år gammel kvinne var blitt voldtatt i Midtre Dalgate på Storhaug i Stavanger. Voldtekten skjedde nattetid da kvinnen, etter å ha registrert at drosjekøen var uendelig lang, i stedet valgte å spasere hjem.

Da hun var like ved Nytorget, ble hun overfalt av flere menn. Hun ble slept inn i et smau, delvis bevisstløs. Der ble armene hennes holdt fast. Hun ble holdt foran munn, nese og hals mens hun ble voldtatt. Hun så ingen av voldtektsmennene.

Fikk DNA-treff

Saken ble først henlagt av politiet, men i november i fjor kom det et gjennombrudd etter at politiet i Østerrike pågrep en 44 år gammel mann fra Slovakia for flere grove tyverier. DNA-treff i Østerrike stemte overens med DNA-treff som politiet i Stavanger fant på en sigarettstump og en hanske.

Politiet klarte deretter, via en DNA-profil i Interpol-systemet, å oppklare saken.

44-åringen forklarte seg for politiet da han ble konfrontert med at han var knyttet til voldtektssaken i Stavanger, og skal i avhør ha tilstått at han var med på å holde kvinnen. Han benektet imidlertid dette i retten.

44-åringen forklarte imidlertid til politiet om den 42 år gamle landsmannen, slik at også han ble utlevert til Norge.

Vurderer anke

44-åringen, som var tiltalt for medvirkning til voldtekten, har ikke erkjent straffskyld.

42-åringen erkjente i Stavanger tingrett delvis straffskyld. Hans forsvarer, advokat Robert Dyrnes Hovland, hadde torsdag formiddag ikke fått snakket med sin klient angående dommen.

— Men vi kommer trolig til å anke, sier Hovland til Rogalands Avis.

Den voldtatte kvinnens bistandsadvokat, Anne Kroken, sier kvinnen er lettet over dommen.

— Dette er helt i tråd med det vi mener er korrekt, sier Kroken.