— Det har vært unaturlig med denne voldsomme mangelen på samarbeid. Nå ser vi en åpning som gjør at familier som har måttet leve mye fra hverandre og har hatt vanskeligheter med kontakt, kommer til å få det bedre, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

— Forhåpentligvis blir det også bedre for de politisk opposisjonelle på Cuba, og at man ikke er så redd for å ha en opposisjon som det man har vært lenge, tilføyer hun.

- Gledelig

Aps utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt mener handel og økt kontakt mellom USA og Cuba vil kunne bidra til demokratisering.

— Dette er en god nyhet og et stort skritt framover. Femti år med sanksjoner har ikke gitt resultater, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide har håp om politiske reformer på Cuba.

Statsminister Erna Solberg mener en ser en åpning for familier som har slitt med å ha kontakt med hverandre på grunn av tidligere USA-Cuba-politikk.
Terje Pedersen

— Castro-regimet har levd på å dyrke fiendebildet av USA og brukt det til å undertrykke intern opposisjon. De som har kjempet for demokrati og menneskerettigheter, har hatt vanskelige kår, sier Hareide til NTB.

— Endelig seiret fornuften. Det er åpenbart at den amerikanske blokaden er fullstendig mislykket, og at den har virket mot sin hensikt, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell til NTB.

- Var ventet

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson Kristian Norheim gleder seg over nyheten, samtidig som han slår fast at avgjørelsen var ventet.

— Castro-regimet på Cuba er fremdeles en ulykke for Cubas befolkning. En normalisering betyr jo ikke at verken USA eller andre siviliserte land plutselig mener at Cuba har et uproblematisk politisk regime, men den gir tvert om mulighet for at nødvendige politiske reformer kan komme raskere, sier han.

Forfatter og statsviter Vegard Bye mener den amerikanske blokaden er en av de viktigste hindringene for demokratiutvikling på Cuba.

— Regimet har brukt sanksjonene som påskudd for antidemokratiske tiltak, sier Bye til NTB. Han tilføyer at det finnes dem på Cuba som motsetter seg et normalisert forhold til USA.

— Dette gjelder den eldre garde, hardlinerne i regimet og kanskje Fidel selv, sier han.

- Historisk

Cuba-ekspert Borghild Tønnessen-Krokan mener onsdagen bød på et historisk øyeblikk i forholdet mellom USA og Cuba.

— En ung cubansk kvinne jeg satt sammen med da kunngjøringene kom, begynte å gråte, sier Tønnessen-Krokan på telefon til NTB fra Cubas hovedstad Havanna.

— En eldre dame ble også rørt til tårer. Hun ble født før den cubanske revolusjonen og fikk sin skolegang da Fidel Castro-regimet kom til makten. Men de siste årene har hun sett hvordan det har blitt vanskelig å leve på Cuba. Hun sa hun aldri trodde hun skulle oppleve denne dagen i sin levetid, sier hun.

Tønnessen-Krokan peker på at det er i USAs interesse å bedre forholdet til Cuba nå.

— Raul Castro har varslet at han går av i 2018. Å bedre forholdet til Cuba nå, kan bidra til politisk stabilitet før en ny president kommer til makten. USA ønsker ikke et politisk ustabilt naboland, sier hun.