Den tiltalte fikk ikke det vanlige spørsmålet om han erkjenner straffskyld ettersom påtalemyndigheten har tatt ut tiltale om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen spurte i stedet 38-åringen om han hadde gjort de handlinger som er beskrevet i tiltalen. Dette svarte 38-åringen tydelig nei på.

Mannen er representert med tre forsvarere i rettssalen, ledet av advokat John Christian Elden.

Statsadvokat Nina Prebe gikk i sitt innledningsforedrag gjennom alle bevisene som skal presenteres for retten.

Har funnet spor

Påtaleyndigheten har lagt vekt på at det er funnet spor etter Sigrid i den tiltaltes campingvogn på Bryn i Oslo og at spor av den tiltalte 38-åringen taler for at det er han som står bak bortføringen og for å ha drept 16-åringen.

— De sentrale spørsmål slik jeg ser det, er: Har tiltalte drept Sigrid? Gjorde han det med vilje, eller var det et uhell? Var han tilregnelig da han gjorde dette? sier aktor.

Elden gjorde retten oppmerksom på det han mener er åpenbare hull i politiets etterforskning. Han karakteriserer hele saken som basert på indisier Han påpekte at det ikke finnes noe enkelt, fellende bevis i tiltalebeslutningen.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne
PRIVAT

— Han har ikke begått et drap med mindre dere har fått konkrete holdepunkter for det og at det er gjort med vilje slik påtalemyndigheten mener, sa Elden til de tre dommerne som skal avgjøre saken.

Ble plutselig borte

Frem til Sigrid Giskegjerde Schjetne uventet ble borte natt til søndag 5. august, hadde hun gjort alt som hun hadde avtalt med foreldrene. Det forklarte faren til den drepte 16-åringen, Tom Schjetne, da han som første vitne forklarte seg i Oslo tingrett mandag.

På høyre side i rettssalen satt den tiltalte 38-åringen i saken og så ned mens faren forklarte seg om det første døgnet etter at datteren plutselig ble borte.

Hun hadde vært hos en venninnen på lørdagskvelden og hadde avtalte med foreldrene at hun skulle gå hjem ved midnatt. Faren ventet henne hjem senest halv ett om natten, men da klokken var passert det avtalte tidspunktet sendte han en tekstmelding til datteren, men uten å få noe svar.

Da ringte han venninnen som sa Sigrid hadde gått til avtalt tid.

Lette etter datteren

— Da kledde jeg på meg og gikk ut av huset og begynte å gå den veien jeg regnet med at hun hadde gått. Mens jeg går så roper jeg på henne og prøver å ringe henne, sa faren.

På spørsmål fra den tiltaltes forsvarer avviste Schjetne at han trodde datteren kunne ha haiket eller blitt med noen fremmede i bil som hadde stanset henne på veien.

— Nei, i mitt hode var hun helt i rute i henhold til hva vi hadde avtalt, sa Tom Schjetne.

Sigrid ble aldri funnet under de store organiserte leteaksjonene familien organiserte de påfølgende dagene. Opp mot 800 personer deltok i leteaksjonene etter at 16-åringen fra Østensjø forsvant natt til 5. august.

Det skulle gå en måned før hun ble funnet drept og pakket inn i plast og dyner i en skrent i Kolbotn.