Global oppvarming?

Den globale oppvarmingen er ikke avlyst, men kuldeperioden gir klimaskeptikere vann på møllen.

VAKKERT: Den langvarige kulden lager isskulpturer. Dette bildet er fra Oslo.
  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Den værtypen vi har nå skyldes mildlertidige endringer i et svært værmønster. Påvirkningen skjer uavhengig av den globale oppvarmingen. Det er ingenting i veien for at vi er på vei inn i en periode med kalde vintre slik vi så på 50 -og 60 tallet, sier klimaforsker Erik Kolstad.

- Bevis for at de tar feil

For mange av oss kan det være vanskelig å forstå. Krisemøtet om global oppvarming i København er knapt nok ferdig før vinterkulden er over oss. Vi fryser og skjelver mens klimaforskere og statsledere sier at kloden er i ferd med å bli overopphetet.

Les også

Bergen hakker tenner

Per Engene er leder for foreningen Klimarealistene, som er sterkt kritisk til menneskeskapt global oppvarmingen. Han lar seg ikke overraske over snø og lave temperaturerer.

— FNs klimapanel hevder at det skulle bli varmere. Når det motsatte skjer år etter år, så er det kanskje bevis på at de tar feil. Den avgjørende påstanden er at utslipp av CO2 skal drive temperaturen i været. Men vi mener vi ved hjelp av naturlovene har bevis har bevis for at det er fysisk umulig at disse utslippene skal kunne påvirke temperaturen nevneverdig, sier Engene.

- Veldig lite gjennomtenkt

Biologen mener det kan være endringer på solen som forårsaker endringer i temperaturen på kloden.

— Klimaalarmistene kommer til å få store forklaringsproblemer hvis det kalde været fortsetter. Men vi har lenge visst at det kom til å bli kaldere. Derfor bestilte vi oss et lengre opphold i varmere strøk, skriver Engene i en e-post fra Thailand.

Erik Kolstad på sin side er helt avvisende til å bruke kulden som argument for at mennskeskapte klimaendringer ikke finnes.

— Jeg vet at det er noen som bruker kulden som argument mot global oppvarming, men dette er veldig lite gjennomtenkt. Temperaturene har foreløpig ikke steget med ti grader, men med omtrent en grad. Litt forenklet blir dermed kuldeperiodene en grad varmere enn de ellers ville blitt. I denne sammenhengen er værmønsteret som påvirker oss sterkere enn den globale oppvarmingen, sier Kolstad som er ansatt ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Les også

Varmare stratosfære gjer vinteren kaldare

Skyldes endringer i stratosfæren

Det er endringer i Den nordatlantiske oscillasjonen, det mest dominerende værmønsteret i våre områder, som forårsaker kuldeperioden vi er inne i nå.

— Vindene i stratosfæren bremset voldsomt i november. I løpet av de to kommende månedene skjer ofte det samme på bakken. Det er ikke alltid dette slår til, men denne gangen stemmer det ekstremt bra, sier Kolstad.

Les også

Slik kler du kulden ute

Værmønsteret har en kald, en varm og en nøytral fase.

— Vi er blitt vant til milde vintre, men dette året kan godt bli det første året i en kald fase. Selv om vi skulle få ti kalde vintre nå, er den globale oppvarmingen likevel et faktum, sier meteorologen.

Tviler du mer på den globale oppvarmingen når det er kaldt? Diskuter saken under!

Publisert
  1. Klima

Les mer om dette temaet

  1. Mann tok fyr og døde

  2. Varmar seg i kjøleskapet

  3. Her er varmegradene

  4. Studenter bryr seg mindre om klima

  5. - Klima er ikke det<br/>samme som vær

BT anbefaler

«Vi har likt å spille for dere. Takk!»

Johnny Depp (59) valset inn på scenen på Bergenhus festning, til full jubel, da det var gått 34 minutter av konserten.

LES SAKEN