SV fikk 6,2 prosents oppslutning ved forrige stortingsvalg, et resultat som ble omtalt som en katastrofe. Den siste tiden har partiet vaket rundt skarve 4 prosent på meningsmålingene.

Han mener Lysbakken må fokusere på partiets kjernesaker for at velgernes tillit skal gjenvinnes. Han mener også at nye saker, som for eksempel rusomsorg, kan være smart av Lysbakken å fokusere på i tiden som kommer.

— Jeg tror mange har sett seg lei på at partiene ikke gjør noe med situasjonen til de aller fattigste og mest vanskeligstilte blant oss, nemlig de narkomane. Her kan SV vise sitt sosiale sinnelag, samtidig som de rydder av veien et problem som er til sjenanse for mange, sier Frank Aarebrot til Bergens Tidende.

Samtidig er ikke spørsmålet hva Lysbakken ønsker å profilere. Spørsmålet er om han får handlingsrom til å gjøre det, så lenge tilskuddssakene er til behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sier han.

— Da vil han til stadighet bli minnet på skandalene, og hans politiske motstandere har ingen grunn til å få den saken raskt ut av veien, sier Aarebrot.

Arne Strand er redaktør i Dagsvaisen. Han mener Lysbakken har en svært krevende jobb foran seg når han skal reise SV. Han utelukker ikke at de kan ende opp med å ikke få en eneste representant valgt inn på Stortinget ved neste valg.

— De kan bli utkonkurrert av Ap. Det handler om partiets eksistens, sier han.

Les mer i dagens papirutgave av BT.