Kvinners stedsans øker under menstruasjon

Kvinner er dårligere til å lukeparkere og lese kart enn menn, men får noe bedre orienteringsevne og stedsans når de har menstruasjon.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Forskere ved Giessen-universitetet i Tyskland fant tidligere i år at kvinner var utstyrt med generelt dårligere stedsans og orienteringsevne enn menn, og konkluderte med at dette skyldtes mangel på det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Forskerne målte blant annet forholdet mellom ringfinger og pekefinger, og fant at dette hos kvinner var tilnærmet likt. Hos menn var ringfingeren markert lengre.

Forsøkspersonene måtte deretter utføre en rekke tester, og blant annet forholde seg til figurer og tredimensjonale former. Menn gjorde det gjennomgående bedre på testene, men kvinner som hadde et tilnærmet «mannlig» forhold mellom ringfinger og pekefinger gjorde det bedre enn sine medsøstre.

De tyske forskerne mente ut fra testene å kunne fastslå at kvinner er dårligere til å lukeparkere og lese kart enn menn.

— Bemerkelsesverdig, konstaterer Petra Kempel som ledet forskningsprosjektet.

Nå har forskere ved Ruhr-universitetet i Bochum gått videre, og funnet at kvinners evne til å lese kart og orientere seg i omgivelsene faktisk øker når de har menstruasjon.

Bakgrunnen er at kvinnene under menstruasjonen har høyere nivåer av testosteron i kroppen, konstaterer forskerne.

Som en liten trøst har forskerne ved Ruhr-universitetet funnet ut at kvinner er utstyrt med en noe bedre evne til å lese ansikter enn menn. Selv om de ikke aner hvor de er.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Damer over tretti dulter mest