Lov å spille poker i vennelag

Øyvind Pedersen (26) og hans 24-årige kamerat er de første i landet som er dømt for ulovlig poker. Samtidig slår retten fast at det er lov å spille poker med mindre summer i private lag.

Publisert Publisert
  • Helge O. Svela
  • Trond Nygard-sture
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Stipendiat Hans Fredrik Marthinussen ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen har studert den ferske dommen fra Midhordland tingrett, som han beskriver som «en god og grundig dom».

– Det er fint at retten har tatt seg tid til å presisere at poker med noen få hundrelapper som innsats hjemme sammen med noen venner er lovlig. Spesielt siden Lotteritilsynet lenge har hevdet at all poker med penger er forbudt, sier han.

Midhordland tingrett dømte i går to menn til å betale 10.000 kroner i bot for brudd på Lotteriloven og straffelovens forbud mot gambling. De ble tatt i en razzia mot pokerklubben «Bulen» på Askøy i fjor.

– Jeg er skuffet, sier en av de domfelte, Øyvind Pedersen (26).

– Grense på 500 kroner

Marthinussen mener det er interessant at retten anser en innsats på 900 kroner per spiller som høy.

– Det er ikke uvanlig at private pokerlag mellom venner ofte har innsatser som blir rammet av loven.

– Hvor tror du grensen går?

– Spiller man for over 500 kroner per spiller, så kan det bli rammet av Lotteriloven.

Marthinussen trekker også frem diskusjonen om hvor viktig tilfeldigheter er i poker.

– Pokerspillere mener at dette ikke er et lykkespill, men et ferdighetsspill. Men retten slår nå fast at innslaget av tilfeldigheter ikke er uvesentlig, og at poker dermed i straffelovens forstand er lykkespill eller gambling, sier han.

Marthinussen synes det er vanskelig å sette ord på hvor grensen går.

– I backgammon og de fleste andre terningspill og kortspill er innslaget av tilfeldigheter så stor at de ville bli rammet dersom man hadde spilt med innskudd og gevinst. Å arrangere Ludo-NM, med innskudd for å være med og gevinst til vinneren, vil være ulovlig, sier han.

– Men hopprenn med store gevinster til vinnerne vil ikke bli rammet av loven, selv om man gjerne kan få 10 meter på tilfeldig oppdrift i bakken.

– Litt rotete

Lotteriloven skiller ikke mellom offentlig sted og lukket selskap – det er uansett ulovlig. Straffeloven, derimot, krever at lykkespill skal skje på offentlig sted for å rammes.

– Men definisjonen er svært vid. Det avgjørende er hvem som får være med. Inviterer man inn flere enn sine egne venner – for eksempel venners venner – så regnes det som offentlig sted og rammes av loven, sier han.

Marthinussen synes det er på tide med en ny lov om gambling.

– Det hjelper at det nå foreligger en rettsavgjørelse. Men det er litt rotete at det er to lover, som på ulike måter regulerer dette. En samlet lov, for eksempel Spilloven, hadde vært en fordel.

Publisert
BT anbefaler

Her møter Lars Arne Nilsen pressen

Se Ballsparks intervju med Lars Arne Nilsen utenfor Stadion mandag formiddag

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Rykker ut til fallulykke i Ytrebygda

  2. Her er Branns krav til ny trener

  3. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  4. – Nå er det ingen som kan stille spørsmål ved meg lenger

  5. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  6. «Om kvinnene ikke kunne betale, ble de voldtatt foran alles øyne»