• Jeg er trist, lei meg og sjokkert over angrepet i Paris, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg ga sine første reaksjoner på terrorangrepet i Paris i Stortinget i ettermiddag. Det var en preget statsminister som møtte pressen og leverte et kraftig forsvar for ytringsfriheten.

— Det er en utrolig trist dag når vi nå har opplevd at man dreper journalister og tegnere fordi man føler seg provosert. Vi har sett et angrep rettet mot ytringsfriheten, med et katastrofalt antall drepte. Dette er et satiremagasin som har provosert mange opp gjennom årene. Men alle må tåle å bli provosert og harselert med, enten det er av religiøse eller politiske grunner. Også provoserende tegninger er en del av ytringsfriheten, sier Solberg med henvising til at satiremagasinet Charlie Hebdo ved flere anledninger har publisert satiriske tegninger av profeten Muhammed og religiøse ledere.

Solberg vil ikke be norske redaksjoner om å unnlate å publisere slike tegninger, siden en slik publisering er omfattet av ytringsfriheten, men hun ber også norske redaksjoner være varsomme:

— Man må være bevisst hva man gjør, sier hun.

Solberg har respekt for at ytringsfriheten også i Norge kan oppleves som vanskelig og trut «når vi ser hva som kan skje».

Erna Solberg sier angrepet ikke får noen direkte konsekvenser for trusselnivået i Norge, men hun utelukker ikke flere trusler:

— Personer blir inspirert av ISIL i Syria og Irak, og det er et problem at slike aksjoner, som vi har sett i Paris, også kan inspirere andre, men vi har ingen konkrete indikasjoner i Norge, sier Solberg.