Torgersen-saken får ikke ny behandling

Gjenopptakelseskommisjonen vil ikke behandle saken til Fredrik Fasting Torgersen på nytt.

Publisert Publisert

BLIR IKKE GJENOPPTATT: Gjenopptakelseskommisjonen mener det ikke har «fremkommet særlige forhold i argumentasjonen tilknyttet de enkelte bevisene som gjør det meget tvilsomt at dommen er riktig». ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I 57 år kjempet Torgersen for å bli renvasket for drapet på 16 år gamle Rigmor Johansen i Skippergata i Oslo 16. juni 1958. Torgersen døde 18. juni i år, 80 år gammel, men Torgersens støttespillere har jobbet videre for å få saken hans gjenopptatt etter hans død.

11. juni i år ble saken begjært gjenopptatt for sjette gang. Advokatene Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen sa da at de satt på nye analyser og nye bevis.

Leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, skriver i avslaget at hun mener det ikke har «fremkommet særlige forhold i argumentasjonen tilknyttet de enkelte bevisene som gjør det meget tvilsomt at dommen er riktig».

Avgjorde alene

Heller ikke en samlet vurdering av bevisene gir grunnlag for gjenåpning av saken, skriver hun.

I begjæringen fra Torgersens advokater blir det også hevdet at det ble gjort flere saksbehandlingsfeil under rettssaken i 1958. Sæter skriver at hun heller ikke kan se at disse forholdene «hver for seg eller samlet gjør det meget tvilsomt om dommen av 1958 er riktig».

Kommisjonslederen opplyser innledningsvis at hun har truffet avgjørelsen alene uten full kommisjonsbehandling, slik loven åpner for.

— Inhabil

Frode Fasting Torgersen, nevø av Fredrik Fasting Torgersen, er svært provosert over avgjørelsen.

— Jeg mener Helen Sæter er inhabil og ikke skulle ha vært med på å behandle saken i det hele tatt. Når hun da går inn og tar avgjørelsen alene, mener vi at hun utviser sviktende dømmekraft, sier han til NTB.

Han peker på at Sæter satt som henholdsvis nestleder og leder i kommisjonen under de forrige avslagene i 2006 og 2010. Helen Sæter ønsker ikke å kommentere uttalelsene overfor NTB.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Weronica (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

Sakene flest leser nå

  1. – Motspillerne liker ikke den typen

  2. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

  3. Thomas Seltzer dro til hjem­landet USA for å finne ut hva som skjedde med «the American dream». Han fant et mareritt.

  4. To nye smittet i Øygarden

  5. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  6. – Kan bli en publikums­yndling i Bergen