​Brannsjef Andreas Kvingedal bekrefter i 10-tiden at brannvesenet har kontroll på den østlige flanken, like nordvest for kommunesenteret Sistranda.

​Brannvesenet konsentrerer seg nå om vestsiden med helikoptre og bakkemannskap. Tilbakeflytting av evakuerte avventes, opplyser Frøya kommune.

Fire helikoptre fra Forsvaret har vært i full gang med brannslukking siden klokka 8.30 torsdag, og slukkingen har hatt god effekt, opplyser Arvid Hammernes, fagleder brann til Adresseavisen.

Seks helikoptre

Allerede i 9.30-tiden hadde mye av flammene i det brannherjede området forsvunnet. Helikoptrene fra Forsvaret hadde da gått i skytteltrafikk og sluppet vann over brannstedet i om lag en time.

Ett eller to sivile helikoptre fra Helitrans har i morgentimene bidratt på den vestlige flanken. Det er mellom én og to kilometer fra brannfronten og bebyggelsen i vest, opplyser politiet.

60 mann på bakken bistår sammen med de fire helikoptrene fra Forsvaret og to fra Helitrans i slukkingsarbeidet på Frøya torsdag formiddag. Allerede tidlig torsdag morgen så politiet optimistisk på situasjonen. Ifølge brannvesenet var brannen da redusert med om lag 30 prosent.

Svar innen klokka 13

Innen klokken 12-13 torsdag skal politiet kunne gi svar på det endelige resultatet av brannslukkingen fra lufta, sier innsatsleder Bjørn Trettøy til NRK.

Brannhelikoptrene tømmer mellom 800 og 1.000 liter vann i hvert dropp, skriver Adresseavisen.

— Det tar svært kort tid å både fylle vann og tømme det over flammene. Dersom vannkilden er i nærheten av brannområdet, vil det være mulig for et helikopter å fly mellom 15 og 20 turer i timen, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til avisen.

KAMP MOT KLOKKEN: Brannfolk jobber på spreng for å hindre spredning til bebyggelsen.
RUNE PETTER NESS