Breivik-dommen vekker sterke reaksjoner

Det er foreløpig uklart om staten vil anke dommen der retten gir Anders Behring Breivik delvis medhold i at han soner under umenneskelige forhold.

Publisert Publisert
  • NTB
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Dommen blir møtt med vantro i en rekke utenlandske medier og ble fra flere hold møtt med skuffelse og sinne i Norge, mens andre mente det var en modig dom og et sunnhetstegn at Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen også omfatter en person som Breivik.

— Vi er overrasket og uenig, konkluderte regjeringsadvokat Marius Emberland og la til at aktoratet snarlig vil ta stilling til en eventuell anke etter samråd med staten.

Advokat Thomas Horn, som tidligere har skrevet en doktorgradsavhandling om varetektsfengsling og isolasjon, anser det som høyst sannsynlig at staten kommer til å anke.

På en pressekonferanse etter at avgjørelsen ble kjent, opplyste Breiviks forsvarer Øystein Storrvik at hans klient ikke kommer til å anke delene av dommen der han fikk medhold, men understreket samtidig at isolasjonen må oppheves.

Endrede soningsforhold?

— Dette er helt klart en ripe i lakken for Kriminalomsorgen, som rett nok har blitt stilt overfor en ekstremt utfordrende situasjon med tanke på sikkerhetsbehovet, men også fordi saken er så spesiell og med en så forferdelig forhistorie, sier Horn til VG.

Tillitsvalgt Ingeborg Kivle i Skien fengsel mener det kom uventet at Breivik fikk medhold i saken om soningsforhold. Ifølge NRK er de ansatte i fengselet forundret over utfallet.

Oslo tingrett slår i onsdagens dom fast at restriksjonene Breivik er underlagt i fengselet, er umenneskelige og nedverdigende.

— Og hvis retten mener det, må Kriminalomsorgen ta det til etterretning, sier Kivle og legger til at de nå må ha et annet regime rundt Breivik.

Internasjonale reaksjoner

Breivik-saken ble bredt dekket av internasjonale medier, som også omtaler Oslo tingretts dom, melder TV 2.

Britiske Daily Mail skriver blant annet at «Massemorder VINNER søksmål etter å ha hevdet at menneskerettighetene hans ble krenket fordi han måtte spise den samme maten to dager på rad».

Avisen viser til at Breivik sa følgende i retten: - Jeg vet at det kan høres komisk ut, men å få billigvariantene fra Fjordland to dager på rad, er verre enn vanntortur. Det skjønner alle på Oslo vest.

Washington Post betegner rettsavgjørelsen som overraskende og skriver at «norske myndigheter har brutt menneskerettighetene til massemorderen ved å holde ham isolert på en avdeling der han disponerer tre celler for seg selv. Der kan han også spille dataspill, se på TV og trene».

Sky News gjør et poeng av at norske skattebetalere får regningen etter rettssaken fordi den norske stat er dømt til å betale 330.000 kroner i sakskostnader.

Pressen bør gå i selv

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener reaksjonene gir pressen en grunn til å gå i seg selv.

— Det er ikke noen tvil om at folk fikk med seg hvilken middag Breivik klagde på. Kanskje mer enn isolasjonsskadene, sier hun til NRK.

— Når dommen nå er overraskende, kan man spørre seg om man tok den tilstrekkelig alvorlig. Mange redaksjoner brukte mye ressurser på rettssaken, og da tror jeg det er lurt å se om dekningen også fanget opp det dommeren har lagt vekt på, sier Stavrum videre.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

– Hva tenker du om at du innledet en slik kontakt med ham, spurte aktor Christine Moen Wisløff.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Aksjonen ble avblåst da Morten viste politiet bildet: – De var glade for at jeg løste problemet

  2. Mann omkom etter å ha blitt truffet av stålbjelke på 500 kilo: – Forferdelig. Det er et sjokk.

  3. Sjekk listen: De farligste stedene for syklister i Bergen – og hva som skal gjøres med dem

  4. «Kva er det med mennene som berre går sin veg?»

  5. Utviklingsministeren i koronakarantene

  6. – Dette er ikke sensur