Dragkampen om slukking av FM-nettet fortsetter

DAB-debatten på Stortinget er utsatt. Tre Frp-statsråder må møte for å svare på konsekvensene ved slukking av FM-nettet.

FORTSATT FM? Det er uenighet mellom partiene om FM-nettet bør slukkes eller ikke.
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet skulle behandles tirsdag, men saken ble utsatt.

Arbeiderpartiet mener det er skapt så stor usikkerhet om hva slukking innebærer at statsrådene med ansvar for beredskap, fiskeri og samferdsel må komme til Stortinget og orientere.

Bakgrunnen er at Fremskrittspartiets stortingsgruppe har foreslått at hele nedleggingen av FM-nettet skal avbrytes – stikk i strid med regjeringens politikk. Forslaget begrunnes nettopp med hensynet til beredskap.

Alle partier ga sin støtte til forslaget, bortsett fra Høyre. Det er uenighet mellom partiene om FM-nettet bør slukkes eller ikke, men alle var enige om at det er nødvendig med mer informasjon.

Les også

Ap kan stanse FM-stengingen

– Skapt usikkerhet

– En såpass viktig beslutning må tas på godt grunnlag. Det er nå skapt usikkerhet fra et av regjeringspartiene, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Slukkingen av FM-nettet skal etter planen starte i Nordland 11. januar. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke vil by på problemer at debatten utsettes så kort tid i forveien.

– Nei, fordi dette ikke handler om hvorvidt DAB skal innføres, men om FM-nettet skal slukkes. Det er ingenting i veien for at vi bare kan fortsette å holde FM-nettet åpent, sier han til NTB.

Les også

1000 DAB-klager på to uker

Dobbeltspill

Opposisjonen mener det er Fremskrittspartiet nok en gang driver «dobbelt bokholderi». Støtteparti KrF kaller det svært uheldig at et av regjeringspartiene har skapt usikkerhet rundt beredskapen, og at Frp på Stortinget opptrer helt uavhengig av hva regjeringen legger fram.

Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum og leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre i vandrehallen tirsdag, etter debatten om å utsette debatten om å utsette slokking av FM-nettet. Saken skulle blitt behandlet i Stortinget i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det å spille på beredskapsfrykt er en veldig alvorlig sak for en nasjon, sier mediepolitisk talsmann Geir Bekkevold.

SV stiller spørsmål ved hva som ligger bak Frps dobbeltløp. En mulighet er at partiet forsøker å tekkes noen velgere ved å gå imot nedleggingen, mente Bård Vegar Solhjell.

– Men det kan være at de sitter på informasjon om beredskapen som er noe annet enn det vi har tilgang til gjennom offentlige kilder, sa han, og mente at partiet snarest bør avklare hva de mener.

Les også

DAB-radioen Harriet trodde skulle vare livet ut, er allerede ubrukelig

Tre Frp-statsråder

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) svaret på vegne av regjeringen at de vil bidra med de opplysninger som Stortinget måtte ønske.

Anders Anundsen (Frp) har det koordinerende ansvaret for beredskap, men Stortinget ønsket også å høre fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Publisert
  1. DAB
  2. Fremskrittspartiet (Frp)
  3. Samferdsel
BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mellomlanding endte i arresten: Urinerte i bosspann, var aggressiv og ufin

  2. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

  3. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

  4. Ny kurs i narko­politikken. – Dette er fantastiske nyheter.

  5. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

  6. Meklingen i oppgjørene for stat og kommune fortsetter på overtid