Krever økt satsing på elbiler etter EU-dom

Etter EFTA-dommen krever både Norges Astma— og Allergiforbund og Norsk Elbilforening økt satsing på elbiler. Samtidig står 73 millioner kroner til ladestasjoner ubrukt.

FLERE LADESTASJONER: Ifølge Norsk Elbilforening følger ikke utbyggingen av ladestasjoner salget av elbiler. (Foto: Thomas Larsen/NTB Tema)

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Fredag i forrige uke ble Norge dømt i EU-domstolen for å ha for høy luftforurensning i byene, etter at Norges Astma— og Allergiforbund (NAAF) klaget Norge inn for domstolen.

– Dommen er en stor seier for forbundet og for alle som bryr seg om luften i byene våre. Nå er det viktig å rette opp i forholdene Norge er dømt for, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i NAAF.

Fått med deg denne?

Les også

Snart er det tomt for EL-skilt

Han mener løsningen for bedre byluft ligger i økt satsing på elbiler.

– Elektrifisering av transporten i byene er en viktig del av løsningen. Det har vært snakket om å utfase fordelene som elbilene i dag nyter, men det blir helt feil. Om noe bør de styrkes, sier Gleditsch.

NASJONALT STØTTEPROGRAM: – Mange borettslag og sameier har ikke lademuligheter. Vi ser for oss et nasjonalt støtteprogram for å bygge ut lademulighetene for de som bor i leiligheter, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening. (Foto: Norsk Elbilforening)

Ikke uventet får han støtte fra Norsk Elbilforening.– Politikerne må spørre seg hvordan vi kan styrke dagens elbilpolitikk. For å få flere til å bytte ut eksosbilen må ladeinfrastrukturen bygges kraftig ut, mener Christina Bu.

34-åringen sparte tusenvis på dette geniale trikset:

Les også

Fikset bilen med stokk og sokk

73 millioner ligger ubrukt

– I dag ligger utbyggingen av ladestasjoner langt etter elbilsalget. Det må bli like enkelt å fylle strøm som bensin. Vi ser for oss at man også oppretter et nasjonalt støtteprogram for ladestasjoner i borettslag og sameier. Mange som bor i leilighet i byen, har ikke mulighet for å lade, sier Bu.

I fjor bevilget Stortinget 73 millioner kroner til utbygging av infrastruktur for nullutslippsbiler. Fortsatt står disse pengene ubrukt, fordi Enova venter på godkjenning fra EFTAs overvåkningsorgan (ESA) for å sette i gang sitt program for utbygging av ladestasjoner.

Kjører du elbil? Da bør du sjekke ut disse sakene:

Publisert
  1. Drivstoff
  2. Elbil
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Apple vil lage elbil

  2. Elon Musk presenterte Tesla X

  3. Denne Porschen blir avgiftsfri

  4. Nissan Leaf kan kjøre 25 mil uten å lade

  5. Tesla kan ødelegge for ladbare hybrider

BT anbefaler

Maren (5) blei henta med luft­ambulanse etter mistanke om hoggormbitt

– Det var ei skremmande oppleving, seier mor Liv Myklebust. Rekordmange har kontakta Giftinformasjonen om hoggormbitt i…

LES SAKEN