- Burde ha vist takknemlighet

Bjarne Håkon Hanssen burde ha vist takknemlighet overfor partiet og overfor statsministeren, mener partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet

 • Gunnar Magnus
 • Thomas Boe Hornburg
 • Ole Mathismoen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg ville i går ikke kommentere den siste utviklingen i Bjarne Håkon Hanssens overgang fra politikk til privat rådgivningsbransje.

Aps partisekretær, Raymond Johansen, deltok i går under lanseringen av en bok om en av hans forgjengere, Haakon Lie. Da han fikk spørsmål om Bjarne Håkon Hanssen, demonstrerte Johansen at Ap— med Lies uttrykk- fortsatt ikke er noen søndagsskole. For den mektige Ap-toppen legger ikke skjul på at han er kritisk til Hanssens overgang til PR-bransjen.

Les også

En pølse i slaktetiden

— Jeg har ikke behov for å rette noen moralsk pekefinger mot noen. Det er ikke yrkesforbud i dette landet. Men jeg synes det mangler en takknemlighet fra Bjarne Håkon Hanssen for hva han har fått være med på og hva han har lært. Han burde ha vist takknemlighet både overfor partiet og overfor statsministeren. Han har fått mulighet til å være med å styre landet og har hatt noen av de mest spennende jobbene i politikken, sier Johansen til Aftenposten.no.

— Hanssen har beskrevet det han nå gjør som en pause fra politikken. Er han så svekket at han ikke kan vende tilbake som statsråd?

— Jeg tror ikke Bjarne Håkon Hanssen akkurat har gjort dette for å styrke sin posisjon som politiker, sier Johansen. Men han tilføyer at hukommelsen i politikken er kort.

«Skissemessig beskrivelse» Aftenposten offentliggjorde i går et utkast til et brev til karanteneutvalget, ført i pennen av Hanssens kommende sjef Bjørn Richard Johansen i september, som i detalj og i «jeg»-form fra Bjarne Håkon Hanssen beskriver hva Hanssen skal gjøre i PR-selskapet First House. Hanssen sier han først fikk jobbtilbud fra firmaet 1. oktober. Hanssen sa først han ikke husket å ha sett dette notatet, men fortalte senere til Aftenposten at han hadde fått det, men aldri leste det.

Men i går skrev Hanssen til karanteneutvalget at han den 23. september hadde samtaler med Johansen som «hadde utarbeidet en skissemessig beskrivelse av virksomheten i det nye selskapet». «Hensikten var både å gi en god beskrivelse av virksomheten og gjøre det mulig med en rask igangsetting av karanteneprosessen for å etterleve karantenereglene, dersom det skulle bli aktuelt.»

Les også

Folkets House

«Ingen aksept» I redegjørelsen Hanssen i går sendte statens uavhengige karanteneutvalg, skriver han at han ikke hadde bestemt seg for å bli med i First House da han 17. september informerte statsministeren at han ønsket å gå av som statsråd.

«Jeg hadde ikke gitt noen aksept om det, og selskapet var ikke dannet. Jeg ga heller ikke uformelt noe slags tilsagn om at jeg ønsket å delta», skriver han.

Først 21. oktober takket han ja til tilbudet om å delta, men ikke før i medio januar neste år. Det er meningen Hanssen skal bli en av opptil ti eiere. Men allerede 13. juli drøftet Hanssen planene om et selskap med initiativtageren Bjørn Richard Johansen, heter det i Hanssens redegjørelse. Han skriver også at han fant planene interessante, og at han hadde flere telefonsamtaler med Johansen utover høsten.

— Reglene må følges Statsminister Jens Stoltenberg sa til NTB i går:

— Det som er viktig nå, er at vi følger spillereglene. Det uavhengige karanteneutvalget skal nå få all informasjon i denne saken på bordet, og ta stilling til om det ilegges karantene og eventuelt saksforbud, sa statsministeren.

Hanssen sa i går at etter at han nå har oversendt sin redegjørelse til utvalget, og at han vil avstå fra å delta i den offentlige debatt om sitt forhold til First House.

Lederen i karanteneutvalget, Endre Skjørestad, hadde i går ettermiddag ikke mottatt redegjørelsen:-Jeg vet den er under oversendelse. Vi vil bruke opptil to uker på behandlingen, sier han.

Må rydde opp - Spørsmålene blir flere enn svarene ettersom tiden går, sier KrFs Hans Olav Syversen i en kommentar til Bjarne Håkon Hanssens opptreden de siste dagene.-Jeg tror stadig flere imøteser Hanssens forklaring til karanteneutvalget. Han har et behov for å rydde opp.

Syversen har stilt et skriftlig spørsmål til statsminister Jens Stoltenberg om han vil ta initiativ til en gjennomgang av dagens karanteneregler, for å se om de har virket etter hensikten. Reglene ble innført av Bondevik II-regjeringen.

— Jeg stusser over at det er mulig for en statssekretær ved Statsministerens kontor å gå rett over i PR-bransjen uten karantenetid, sier Syversen.

Synspunkter? Si din mening om Hanssen-bråket her.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. En pølse i slaktetiden

 2. Notat irriterer Hanssen

 3. Folkets House

 4. Hanssen klar i nytt PR-byrå

 5. Kan få kjempebot

 6. Den vanskelige overgangen

 7. Hanssens jobbytte får kraftig kritikk

 8. Skandaler uten ansvar

BT anbefaler

Mann (29) siktet for drap

Den unge kvinnen er død etter skadene hun ble påført.

LES SAKEN