Oljeriggen «Deepsea Aberdeen» som var under bygging for Bergensselskapet Odfjell Drilling, sank lørdag morgen ved DSME-verftet ved byen Okbo i Sør-Korea.

— Det har trengt vann inn i skroget på en rigg vi har bestilt fra verftet DSME i Sør-Korea. Skroget står nå på bunn ved kai, sier pressekontakt Gisle Johanson i Odfjell Drilling.

På bildet over, som er brukt med tillatelse fra siden gCaptain.com, ser du den dramatiske situasjonen fanget på kamera av et anonymt vitne.

Riggen står ikke under vann, men er stabilisert og står på bunnen ved kai. Dybden er ca 20 meter.

Nordmenn om bord

National Oilwell Varco, som har kontor i Kristiansand, hadde til sammen 38 ansatte ombord på riggen da den begynte å synke. Seks av disse var norske. De seks skal være fra Stavanger, Kristiansand og Aukra.

— Da det skjedde ble alle evakuert umiddelbart og brakt trygt på land. Ingen er skadet. Alle våre ansatte er i god behold, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Selskapet opplyser at det har kontroll på situasjonen.

— Vi har etablert vår beredskapsgruppe og har kontakt med pårørende, sier Ramfjord.

- Dramatisk

BT har vært i kontakt med pårørende og ansatte i NOV, og det var tydelig at situasjonen opplevdes som dramatisk. De pårørende og ansatte har imidlertid fått beskjed fra selskapet om ikke å uttale seg til pressen.

Ramfjord forteller at de har vært i kontakt med alle ansatte.

- Hvordan opplevde de situasjonen?

— Jeg kan ikke si noe annet enn at når en så stor rigg begynner å krenge og ta inn vann og gå ned på bunnen, så er det selvfølgelig dramatisk. Det er en stor rigg, sier han.

Ramfjord sier at sikkerhetsrutinene stort sett har fungert, og at de ansatte kom seg i land via gangveier og rømningsveier på rigget.

- Personell gjort rede for

Odfjell Drilling har hatt personell på plass i Sør-Korea som har jobbet med med oppfølging av byggeprosjektet.

— Vi har fått bekreftet at alt personell er gjort rede for, og det skal ikke være noen alvorlige personskader, sier pressetalsmann Gisle Johanson.

Selskapet jobber lørdag med å få oversikt og kartlegge konsekvensene av ulykken.

— Vi antar at verftet vil bruke litt tid på å avdekke hva som har skjedd.

Milliardkontrakt

«Deepsea Aberdeen» koster over fire milliarder kroner og skal etter avtalen overleveres til Odfjell Drilling i løpet av andre kvartal 2014.

Ifølge offshore.no skal nybygget inn på en syvårskontrakt med BP til en verdi på minst syv milliarder norske kroner, med muligheter for å forlenge avtalen.

Riggen er en semi-rigg og søster-rigger av Deepsea Atlantic og Deepsea Stavanger. Den var planlagt å skulle bore dels på Haltenbanken i Norge og dels på britisk sektor.

— Jeg kan bekrefte at dette er en viktig leveranse for oss og at vi har lagt vekt på å få riggen levert og i drift i henhold til planen. Vi blir selvfølgelig påvirket av det som har skjedd, uten at vi kan si noe om hvor store konsekvensene blir for oss, sier Johanson.

Andre ulykken til NOV

Også i desember i 2012 krenget en rigg ved Jurong-verftet i Singapore med 15 NOV-ansatte om bord. Ingen av de 15 ble skadet.

— Det var et helt annet verft i et annet land. Det var en annen type rigg og en helt annen årsakssammenheng. Vi for vår del har våre prosedyrer og sikkerhetsregler, og de er godt ivaretatt ved dette profesjonelle verftet, som har sine ting i orden, sier Ramfjord til Fædrelandsvennen.

STABILISERT: «Deepsea Aberdeen» tok inn vann på lørdag. Riggen er nå stabilisert og står på bunnen på ca 20 meters dybde.
Sung Dae Her
FØR: Her er oljeriggen fotografert under bygging i Okbo i Sør-Korea.
Phil Restan