Har undersøkt varmesignalene

Letingen etter Hercules-flyet med fem norske offiserer er fortsatt resultatløs. Snøscootere har sjekket ut det de håpet kunne være flyet.

  • NTB
  • Randi Johannessen Buckley
  • Per Annar Holm
  • Klaus Børringbo
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

En norsk snøscooterpatrulje kom ved 07.30-tiden frem til stedet hvor et norsk Orion-fly fikk markering på at det kunne ligge noe som var varmere enn terrenget rundt. Men de varme punktene var likevel ikke det savnede norske militærflyet.

— Patruljen har meldt tilbake at de ikke fant noe vrak. Stedet ligger noe sør for det opprinnelige leteområdet, sier redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS) til Aftenposten.no.

Les også

Disse er savnetetter flystyrten

Les også

Trakk tilbake dødsmelding

Det var ved 5-tiden at det ble oppdaget en såkalt varmesignatur i området sør for Kebnekaise.

Letemannskaper ble umiddelbart sendt til stedet, men drøyt to timer senere var området sjekket, uten at flyet var funnet, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge.

— Bakkemannskaper undersøkte området der det ble identifisert varmesignaler, men det ble ikke gjort noen funn, bekrefter kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets hovedkvarter.

Dårlig vær i området

Klokken 08-tiden har flyet fortsatt status som savnet. Letingen fortsetter i området rundt det svenske fjellet Kebnekaise, men været er dårlig.

— Et norsk redningshelikopter prøver å ta seg inn i området, mens et svensk helikopter måtte snu, forteller pressetalsmann Tobias Nicander ved den svenske Sjö- och flygräddningscentralen til NTB

Til sammen står tre av fire helikoptre på bakken i påvente av bedre vær. Været er imidlertid betydelig bedre enn det var torsdag kveld. To norske F-16-fly bistår i leteaksjon, og de vil overvåke værsituasjonen for å kunne melde ifra hvis søkeforholdene blir bedre for helikoptrene, opplyser Forsvaret.

37 personer deltar i letingen på bakken, enten på ski, snøskuter eller i beltevogner.

— Det er mye snø i området, som ligger i 2000 meters høyde. I går snødde det, og vi vet ikke om et eventuelt flyvrak vil være synlig fra luften, sier redningsleder Hongseth.

Så langt har det ikke vært fanget opp signaler fra nødpeilesenderen på det savnede flyet. Redningsmannskapene tror flystyrten kan ha vært så kraftig at den er satt ut av funksjon.

Fem nordmenn savnet

De fem offiserene som er savnet, er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45) Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42).

Leteområdet ligger ikke langt fra Riksgrensen, og ca 76 kilometer i luftlinje øst for Narvik.

Mannskapene konsentrerer seg om et område på 5 ganger 2 kilometer rundt 2111 m.o.h. høye Kebnekaise, inkludert fjellets nord- og sørtopp.

— Planen er å forsøke å komme ned med helikopter for å visuelt lete i søkeområdet ved Kebnekaise og nærmere undersøke de varmepunktene som er observert av det norske Orion-flyet, melder den svenske Sjö- och flygräddningscentralen.

De opplyste like før klokken 06, at fire helikoptre var på vei inn i området, et svensk redningshelikopter, et svensk millitært Super Puma-helikopter, et svensk politihelikopter og en norsk Sea-King.

LETER FORTSATT: To norske Sea King-helikoptre som er med i leteaksjonen fyller drivstoff på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Foto: SCANPIX

Like før klokken 07 kunne de melde at det svenske redningshelikopteret ikke klarte å komme ned i området ved Kebnekaise på grunn av vanskelige værforhold, men at den norske Sea-Kingen skulle gjøre et forsøk.

Letemannskaper på bakken

Det var ved 07-tiden fortsatt dårlig vær i leteområdet, med lavt skydekke og svært dårlig sikt.

— Dette gjør mulighetene for å søke med flyvende enhter begrensede, opplyste den svenske rednigsledelsen ved 07-tiden.

Det savnede Hercules-flyet deltok i den internasjonale militærøvelsen «Cold Response» og tok av fra Evenes lufthavn klokken 14.30 torsdag. Flyet skulle til Kiruna i Sverige for å hente personell, men ble borte for flygekontrollen klokken 14.53, før det nådde fram til Kiruna lufthavn.

Flyet som er savnet, er av typen C-130J Hercules og ble døpt «Siv» 17. august 2010. Dette var det siste av de fire nyinnkjøpte Hercules-flyene Forsvaret fikk levert.

— Tåke og dårlig vær gjort leting fra luften mer eller mindre umulig i natt, sa vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen, som leder leteaksjonen på svensk side, til det svenske nyhetsbyrået TT i natt.

Det ble dagslys i leteområdet ved 6-tiden, og da kunne man sette inn helikoptrene i letearbeidet på nytt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Det skulle bare være et skole­prosjekt. Så ble det alvor.

Derfor valgte de å gifte seg unge.

Mest lest akkurat nå

  1. – Dette er en dypt tragisk hendelse

  2. To smittet og 18 ansatte i karantene på Haukeland

  3. «Noen skal alltid ødelegge den gode julestemningen. I år er det Petter Northug sin tur.»

  4. «Nødløsningen har gitt Brann suksess. Da er det ingen grunn til å tvinge gjennom trenerens plan.»

  5. Vil utvide bolig­sonen i Årstad bydel

  6. FHI er usikker på om fempersoners­regelen har effekt