Konkurransetilsynet varslet forrige uke at de midlertidig ønsker å stanse det planlagte innkjøps— og distribusjonssamarbeidet fordi samarbeidet anses som konkurransehemmende. Mye tyder på at samarbeidet blir permanent stanset, noe som vil få store konsekvenser for ICAs mange butikker, skriver Dagens Næringsliv.

— Skjer det, ser jeg for meg at ICA blir lagt ut for salg. Flere spår at Rema kommer til å overta, men uansett hvem det blir, kommer det en restrukturering. Det betyr nok kroken på døra for de fleste ICA-butikkene i Norge som har under 20 millioner kroner i omsetning. Vi snakker om flere hundre butikker, sier ICA-kjøpmennenes leder Jan Andersen til avisen.

LO-ja

ICA har i underkant av 600 butikker i Norge i dag. Halvparten er franchisebutikker, og mange av disse er små og holder til i distriktene.

Andersen er oppgitt over at Rema 1000 framstiller seg som offer, og mener det er kjøpmennene som eier egne butikker og de ansatte, som helt er glemt.

LO-leder Roar Flåthen er i utgangspunktet motstander av samarbeidet, men etter et møte med toppledelsen og tillitsvalgte i ICA, mener han samarbeidet er ok - for en periode.

— Det LO og jeg frykter, er mer maktkonsentrasjon og mindre konkurranse, sier han.

Flåthen sier han har fått forståelse av at samarbeidet ikke er så omfattende og dramatisk som de først fryktet.

Rasende Reitan

I Rema-leiren ulmer det fortsatt etter nyheten om samarbeidet som vil føre til at ICA og NorgesGruppen får en markedsandel på opp mot 50 prosent. En rasende Rema-sjef Ole Robert Reitan møtte både leverandører og NorgesGruppen onsdag denne uka, skriver Aftenposten.

— Avtalen mellom ICA og NorgesGruppen er galskap for alle andre enn de to, sa Rema-sjefen til dagligleverandørene som var samlet til konferansen NHO Mat onsdag kveld.

Reitan la ikke skjul på skuffelsen og raseriet over at NorgesGruppen plukket ut ICA som alliansepartner. Han sa rett ut at han var fornærmet og sur for at ICA-sjef Thorbjørn Theie gikk direkte til det han kalte «gode venner» i NorgesGruppen, uten å gjøre en grundig analyse av alternativene.

— Det er musikalsk og usympatisk, sa Reitan.

NorgesGruppens sjef Tommy Korneliussen som også var til stede, konstaterte at ICA må velge den løsningen som er best for dem.