Samtidig sier han at han ønsker en klage til PFU velkommen.

Kongefamilien har fått nok av Se og Hør og vil ha et oppgjør med det de mener er feilaktige reportasjer og overtramp i flere reportasjer. Slottet retter skarp kritikk mot de journalistiske metodene ukebladet bruker til sine reportasjer, skrev VG lørdag.

— Paparazzibilder

— Nå har det gått så langt at vi må gå til dette uvanlige skrittet i et forsøk på å få slutt på overtramp og feilaktige opplysninger, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Blant reportasjene Slottet reagerer på, er omfattende reportasjer med paparazzibilder fra badeferier på Korsika og St. Barts i Det karibiske hav. I begge reportasjene er det bilder av medlemmer av kongefamilien i badetøy og bikini mens de soler seg og tar del i vannaktiviteter.

Marianne Hagen sier de kongelige forstår at de er landets mest omtalte familie, og at det kan ha offentlig interesse hvor de ferierer, men at de ikke må finne seg i hva som helst, og at de nevnte reportasjene går langt over grensa.

— Det vi reagerer på, er omfanget, intimiteten, at de bruker bilder av barna, og at de ikke har gitt seg til kjenne, sier Hagen.

Hagen sier at det har vært overtramp i nesten hvert Se og Hør-nummer den siste tiden, og at de nå vurderer å forfølge saken, enten rettslig eller i Pressens Faglige Utvalg.

Ikke etikkbrudd

Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk sier til NTB at det er vanskelig å trekke grensen for hvor privatlivet går for de kongelige, men er klar på at også kongefamilien må få gi uttrykk for sine meninger.

— At det er interesse for kongefamiliens private liv, er ikke rart. Jeg har sett bildene som omtales, og ser ikke noe presseetisk problem i dem alene. De viser en familie på tur som alle andre som er på tur, sier Bodahl-Johansen.

— Det jeg har sagt, er at jeg synes vi må diskutere bruken av paparazziene, sier han videre.

Slottet reagerer også på omfanget, at badebildene er presentert over 32 sider inne i bladet.

— Jeg synes det er vanskelig å si hvor mange sider som er riktig eller galt ut fra en presseetisk side. Det må være opp til den enkelte redaktør i hvert enkelt tilfelle, sier Bodahl-Johansen.

Han er opptatt av at det ikke er opp til Slottet å definere hva som er greit og hva som er overtramp fra pressen. Han ønsker derfor velkommen en klage til PFU slik at prinsippene kan diskuteres.

Rimelig eller ikke?

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund var lørdag kjent med kongehusets kritikk av Se og Hør, men måtte avstå fra å kommentere saken ettersom hans jobb vil være å behandle en klage til Pressens Faglige Utvalg.

— Jeg har lest saken og ser at kongehuset vurderer å klage saken inn for PFU. Det gjør at jeg ikke kan kommentere dette nå, sier han til NTB.

Spørsmålet PFU eventuelt vil måtte avgjøre, er om dette er invasjon av kongefamiliens private sfære hvor de etter rimeligheten burde kunne forvente å få være i fred.

Tilsvar fra Se og Hør

Sjefredaktør Ellen Arnstad i Se og Hør svarer i VG på anklagene og sier at reportasjene fra badeferiene ligger innenfor de presseetiske normene.

Hun sier at Pressens Faglige Utvalg har slått fast at kongefamilien er Norges mest offentlige familie, og at det er lange tradisjoner i Norge for at det ikke kreves samtykke av dem på offentlige steder.

Hun sier at de har trykket en rettelse når det gjelder villaen familien skulle ha leid på St. Barts, men står fast på hva den karibiske ferien kostet, og at det har offentlighetens interesse.

Arnstad sier også at kongefamilien må regne med at intervjuer gitt til utenlandsk presse også refereres i norsk presse.