Dermed kan Arctic Frontiers for andre gang bli rammet av en terroraksjon mot Norge. Sist det skjedde var etter at delegasjonen til daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble angrepet på Serena Hotell i Kabul 14. januar 2008. Dagbladets journalist Carsten Thomasen ble drept under angrepet. Jonas Gahr Støre skulle endelig åpne Arctic Frontiers etter et sykdomsforfall i 2007, men måtte avlyse Tromsø-besøket i 2008.

To åpninger

I år skal Jens Stoltenberg og Helge Lund etter planen starte mandagen i Harstad med å offisielt åpne det nye Statoil Drift Nord-kontoret som skal ha ansvaret for Statoils aktiviteter i nordområdene.

Både Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet holder det fortsatt åpent om Stoltenberg og Eide vil delta på de planlagte aktivitetene.

— Statsministerens kalender ligger fast, men er til åpen vurdering hele tiden, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til NTB.

På kalenderen

Pressekontakt for utenriksministeren Veslemøy Lode skriver følgende i en SMS til NTB:

— Tromsø-besøket ligger fortsatt inne i kalenderen for utenriksministeren. Det kan selvfølgelig endre seg dersom situasjonen endrer seg. Men akkurat nå planlegger vi for at Eide reiser.

Enestående

Konferansesjef Reinhold Fieler hadde sett fram til å ha både statsministeren og utenriksministeren så vel som Helge Lund blant topptalerne for 1.000 konferansedeltakere fra hele verden. Åtte ministre fra Norge, Sverige, Island og Canada skulle sammen med EUs fiskerikommissær Maria Damanaki tale for en sal der også et samlet Arktisk råd er representert på høyeste embetsmannsnivå.

— Jeg håper at utenriksministeren, statsministeren og Helge Lund kommer. Vi vil ha forståelse for deres vurdering uansett. Men årets Arctic Frontiers blir uansett en helt enestående konferanse, sier Fieler til NTB.

Tror Bildt kommer

Han regner med at den svenske utenriksministeren Carl Bildt vil komme til konferansen. Sverige har formannskapet i Arktisk råd.

— Vi har fått bekreftet at den canadiske ministeren som overtar Arktisk råd i år allerede er på vei til Tromsø. Vi regner med at de to vil være i Tromsø uansett, sier konferansesjef, Reinhold Fieler til NTB.

(©NTB)