Oslos politikere er omsider blitt enige i den langvarige striden om byggingen av nytt Munch-museum. Det kan stå ferdig bygget i 2017 eller 2018, skriver Aftenposten.

I en veritabel politisk byttehandel, der Sosialistisk venstreparti og Tøyen bydel står igjen som noen av dagens vinnere, skal vinnerforslaget Lambda, fra det spanske arkitektselskapet Herreros Architectos, føres opp i Bjørvika.

— Vi har fått gjennomslag for en 10-punktsplan som betyr en historisk opprusting av Tøyen. Dette har ikke vært en lett sak for SV, men vi har fått en avtale som ligger SVs hjerte nær, sa gruppeleder for SV, Marianne Borgen, da hun presenterte avtalen like over klokken 10 i Munch-rommet i Oslo rådhus.

— Vi har klart å sette et stort SV-avtrykk gjennom denne avtalen. Dette gjør Oslo til en bedre og tryggere by, la hun til.

Barnehage og badeland

Blant punktene i avtalen er bedre barnehagetilbud, utvidet satsing på kulturskole, opprustning av Tøyen T-banestasjon og et nytt stort, kommunalt badeland.

Partigruppene enige om et storstilt femårig områdeprogram for utvikling av Tøyen på 25 millioner kroner årlig, en gjeninnføring av bemanningsnormen i barnehagen og opprettelse av 700 nye kulturskoleplasser i Oslo.

Det skal også bygges et vitensenter der dagens Munch-museum ligger, i tillegg til at Tøyensenteret skal revitaliseres. Dessuten skal parkområdene utvides og oppgraderes. Det skal også gjennomføres salg av mange av de kommunale boligene på Tøyen.

— Dette vil gjøre Tøyen mer attraktivt for voksne og barn, og trekke tilreisende til bydelen. sa Borgen.

Presentasjonen av avtalen skjedde i Oslo rådhus klokken 10. Det var bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF som invitererte til pressekonferanse om nytt Munch-museum og områdeutvikling på Tøyen. Og selvfølgelig fant det sted i Munch-rommet i Rådhuset.

- En historisk dag

— Dette er en historisk dag for Oslo. Dette kommer til å prege byen vår for all fremtid. Jeg er også glad for at Tøyen får denne opprustningen, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Bjercke omtalte Lambda som det beste alternative, både økonomisk og teknisk, og for sikringen av Munchs kunst for fremtiden.

Partileder Trine Skei Grande skriver på Twitter at dette blir en god dag for Oslo. «Grepet vi presenterer er viktig og stort for Oslo», skriver Grande i en SMS til Aftenposten.

KrFs gruppeleder Erik Lunde omtaler løsningen som «et lite mirakel».

Høyre har manglet støtte for å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika, etter at Fremskrittspartiet trakk seg fra prosjektet høsten 2011. SV har ønsket å bygge nytt museum på Tøyen så langt.

Finanskomiteen i Oslo bystyre skal behandle Munch-saken i sitt møte onsdag, før bystyret har saken til endelig behandling i siste møte før sommeren i juni. Dermed var dette siste sjanse for å få avsluttet striden.