— Vi vil at Malala skal ha det gøy! sier barn fra Bolteløkka skole i Oslo til NRK. De er allerede på plass utenfor Nobels Fredssenter, der Redd Barna arrangerer sin fredsprisfest fra klokken 11.

Dette er det 18. året på rad at Redd Barna hyller vinnerne av Nobels fredspris.

— Dette er en stor festdag, to verdige vinnere av fredsprisen skal feires. De kjemper for saker som berører flere hundre millioner barn verden rundt. Derfor har vi flyttet den utendørs for å få plass til flest mulig, sier generalsekretær Tove Romsaas Wang i Redd Barna til TV 2.

- Barn må gå på skole

Alle femte- til åttendeklassinger i Oslo er invitert, og det er ventet at mellom 6.000 og 7.000 barn fra skoler i hovedstaden møter opp. I tillegg skal festen overføres direkte til Grieghallen i Bergen, der 1.200 barn fra vestlandshovedstaden deltar.

— Du kan på en måte si at det er en barnerettspris, selv om den også er sterkt knyttet til fredssaken, for det blir ikke fred i verden hvis ikke barn får gå på skole, sier Wang til kanalen.

Intervjuer vinnerne

Festen er ikke bare for barn, det er også barn som står bak arrangementet. Festkomiteen består av tolv sjuendeklassinger fra Sagene og Lindeberg skoler. De har samlet inn spørsmål til fredsprisvinnerne fra skolebarn i hele Norge, og klokken 11.30 kommer hovedpersonene selv til festen for å svare. Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi kommer til å være der i et kvarter, før de drar videre til audiens hos kong Harald på Slottet.

Også kronprinsesse Mette-Marit og Oslo-ordfører Fabian Stang kommer til festen, og det blir underholdning ved blant andre Donkeyboy, Omer Bhatti & Juice Crew og tryllekunstneren MagiCurty.

Lang dag

Det blir en lang dag for de to fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi onsdag. Den begynner med barnas fredsprisfest og avsluttes med nobelbankett på Grand Hotell.Dagen begynner klokken 10.30 med den tradisjonsrike Barnas fredsprisfest, som Redd Barna arrangerer. Arrangementet får en ekstra dimensjon i år ettersom 17 år gamle Malala Yousafzai er den yngste som noensinne har blitt tildelt nobelprisen, og Redd Barna sier de venter rekordmange barn til arrangementet.

Nærmere 6000 norske skolebarn er ventet å samle seg på Rådhusplassen i Oslo, hvor de to vinnerne vil svare på spørsmål fra barna og hvor det blir underholdning. Også kronprinsesse Mette-Marit og Oslos ordfører Fabian Stang (H) vil være til stede.

Fredsprisseremonien

Selve fredsprisseremonien med overrekkelse av diplom og medalje samt foredrag av de to vinnerne finner som vanlig sted i Oslo rådhus. Seremonien starter klokken 13 og både kongefamilien, statsminister Erna Solberg (H) og stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil være til stede, samt en rekke statsråder og stortingsrepresentanter.

Tildelingen blir fulgt av et én times direktesendt intervju med CNN-journalisten Christiane Amanpour fra rådhuset, før de to vinnerne skal besøke et indisk-pakistansk fellesarrangement i Gamle Logen.

Fakkeltoget

Årets fakkeltog til ære for vinnerne starter fra Oslo S klokken 17.30 og går deretter opp mot Grand Hotell hvor fredsprisvinnerne tradisjonen tro vil komme ut på balkongen og vinke til toget.

Deretter avrundes kvelden med nobelbankett på Grand Hotell.

Også torsdag har de to fredsprisvinnerne et tett program med blant annet åpning av årets fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter og nobelkonserten i Oslo Spektrum.

ta126b55.jpg
Fremmøtte barn venter på at fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi skal komme til Redd Barnas fredsprisfest utenfor Nobels Fredssenter i Oslo.
HÅKON MOSVILD, NTB SCANPIX