Politiet vil lukke fengslingsmøtet

Politiet vil be om lukkede dører i fengslingsmøtet når de framstiller Anders Behring Brevik for varetekt i Oslo tingrett klokken 13 mandag.

Publisert Publisert

VENTER PÅ FENGSLINGSMØTET: Et stort antall pressefolk fra hele verden er allerede tidlig mandag morgen samlet med mye utstyr utenfor Oslo tinghus i påvente av at Anders Behring Breivik blir fremstilt for fengsling. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det bekrefter Oslo tingrett i en pressemelding.

Politiadvokat Carol Sandby sier til NTB at de også vil be om lukket rettsmøte når de begrunner begjæringen. Begrunnelsen for dette ønsker hun ikke å kommentere.

— Diskusjonen om hvorfor det blir lukkede dører, skjer for lukkede dører, og følgelig vil vi ikke kommentere det for pressen, sier politiadvokaten.

Årsaken er ifølge VG at de ikke ønsker å gi den siktede anledning til å spre sin ideologi foran en samlet verdenspresse, noe han har varslet at han vil gjøre i sitt manifestet som er publisert på internett.

Les også

[No available link text]

Den siktedes forsvarer, Geir Lippestad, fortalte søndag at terrorsiktede Anders Behring Breivik selv ikke ønsker lukket fengslingsmøte. Dette er fordi han ønsker å forklare mediene bakgrunnen for hvorfor han mente det var nødvendig å utføre terroraksjonen og massakren på Utøya.

— Spesiell situasjon

— Det er ikke nødvendig at Brevik får en plattform til å formidle sine syke synspunkter. Det har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Aftenposten.no.

Kokkvold er kjent for å ta til orde for et åpent samfunn, men i dette tilfellet sier han at han ikke blir skuffet om dommeren kommer frem til at dørene skal lukkes.

— I likhet med alle i pressen og de fleste i samfunnet forøvrig er jeg for åpenhet i rettspleien. Det er alltid en fordel, og gir legitimitet til rettsystemet og domstolen. Men det finnes situasjoner der det også kan være problematisk, og dette er en svært spesiell situasjon som også må behandles på en spesiell måte, sier han.

— Det er dommeren som må ta de nødvendige vurderingene om hvorvidt dørene skal holdes åpne eller ikke, og vedkommendes avgjørelse må respekteres, sier han.

- Sterkt uheldig med lukkede dører

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er helt uenig med Kokkvold. Jusprofessoren mener det ville være sterkt «uheldig» dersom fengslingsmøtet går bak lukkede dører av frykt for at samfunnet skal få innsikt i Behring Breiviks perspektiver.

— Det ville være prinsipielt sterkt uheldig fengslingsmøtet går for lukkede dører, dersom årsaken er at man vil hindre den siktede å redegjøre for sitt syn. Den anklagedes rett til å forklare seg og forsøke å rettferdiggjøre sine handlinger overfor allmenheten er en viktig del av samfunnets rettsikkerhet, også i en straffesak som denne. Det må gjelde også der det er tale om så avskyelige handlinger som i denne saken.

Bernt legger til at det er noe annet dersom politiet ber om lukkede dører av etterforskningsmessige grunner.

— Lovparagrafen oppgir hensynet til «ærbarhet» som grunnlag for å la rettssaken gå får lukkede dører. Hva er ærbarhet?

— Jeg kan ikke forestille meg at dette vilkåret kan være oppfylt her. Det tar vel i første rekke sikte på beskrivelse av ekstreme seksuelle handlinger eller billedmateriale, for eksempel knyttet til voldtekt. Det er så langt

Frykter lynsjestemning

Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag.

Det vil derfor bli et massivt politioppbud for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

— Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Normalt er kjennelsen fra fengslingsmøter offentlig, men det er ikke kjent hva retten vil gjøre i dette tilfellet. Det er referatforbud fra alle fengslingsmøter med mindre dommeren opphever forbudet.

Dommer avgjør

Det er tingrettsdommer Kim Heger som vil avgjøre om mandagens fengslingsmøte skal være lukket. Aktor er politijurist Christian Hatlo.

Politiet vil kreve at den siktede blir varetektsfengslet i åtte uker. 32-åringen har erkjent de faktiske forhold, men innrømmer ikke straffskyld.

— Han mener selv at han ikke kan straffes for det han har gjort. Han sier det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig for å få endret samfunnet, sier Lippestad.

Publisert

Sakene flest leser nå