Fikk beskjed om at død sønn levde

To dager etter at sønnen ble drept på Utøya, fikk Trine E. Aamodt beskjed fra Oslo politidistrikt om at sønnen lå på et sykehus – i live.

Publisert Publisert

-Jeg klarer ikke å tilgi politiets hjelpeløshet og handlingslammelse denne fredagen, sier Trine E. Aamodt til Aftenposten. Hun mistet sønnen Diderik (19) i massakren på Utøya 22. juli. Foto: STEIN BJØRGE

  • Per Anders Johansen
  • Andreas Bakke Foss
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det er som om sønnen min døde to ganger. Politiet sier at vi ikke kan få innsyn i obduksjonsrapport, logger og meldinger fordi de er så opptatt av å gi 100 prosent korrekt informasjon. Det virker som de tåkelegger de feilene de selv har gjort, sier hun.

På kjøleskapet på kjøkkenet i huset henger russekortet til Diderik Aamodt Olsen (19). Ved siden av henger dødsannonsen. Det siste sikre livstegnet fra sønnen fredag 22. juli var en tekstmelding han sendte faren sin kl. 18.00. Han sa han var i sikkerhet og at politiet var på vei.

Minutter tidligere hadde han pratet med moren.

«Du må ikke stole på noen. Hold deg i skjul, jeg er glad i deg vennen», sa moren.

Natt til lørdag forstår hun at sønnen er blant de savnede.

Politiet: - Svært beklagelig

DNA-prøve

Søndag 24. juli – to dager etter massakren på Utøya – er Trine E. Aamodt og samboeren på vei fra et informasjonsmøte på Sundvollen til hjemmet på Nesodden. Hun har avgitt DNA-prøve, slik at sønnen skal kunne identifiseres. De har fått beskjed om at alt håp var ute. Politiet forteller at identifiseringen vil ta noe tid.

Klokken 17.30, like før de skal kjøre inn i Oslofjordtunnelen etter Drammen, ringer telefonen. Det er en mann fra Oslo politidistrikt:

«Diderik Aamodt Olsen ligger på et sykehus...», sier han.

Sønnen er likevel i live. Hun får to telefonnumre hun kan ringe for å finne ut hvilket sykehus han ligger på.

De stanser på veiskulderen langs motorveien. Det første nummeret får hun ikke svar på. På det andre kommer hun til et sykehus. De svarer at de ikke vet noe om sønnen.

Møte langs motorveien

Ved en tilfeldighet kommer en politipatrulje kjørende og ser den feilparkerte bilen og stopper. Moren og samboeren forteller hva de akkurat har fått vite. Hvor er sønnen? Hvilket sykehus? Kan de møte ham?

Politifolkene overtar, og prøver å finne svar. De ringer og undersøker.

Etter to timer kommer politifolkene bort til bilen igjen. De forteller at det er gjort en skjebnesvanger feil fra politiets side. Sønnen er likevel ikke i live.

«Slikt skal ikke kunne skje», sier politifolkene, ifølge moren, om og om igjen, mens de beklager på vegne av politiet. Det hjelper lite. Moren er i sjokktilstand og skjelver kontinuerlig. Hun har mistet sønnen på nytt.

Om morgenen onsdag 27. juli – fem dager etter Utøya-massakren – får hun den endelige bekreftelsen på at sønnen er blant de drepte.

Tause

Aamodt har, to måneder senere, fortsatt ikke fått noen forklaring eller skriftlig beklagelse fra politiet, ut over det som ble sagt av politifolkene langs motorveien. Den endelig obduksjonsrapporten er fortsatt hemmelig.

Sønnen ble skutt gjennom armen og inn ved tinningen av massedrapsmannen, ifølge politiet, som kom hjem til moren med en foreløpig rapport. Men samtidig er den offisielle dødsårsaken drukning.

Det er fortsatt mange uklarheter rundt hvor sønnen faktisk ble funnet.

— Jeg lurer på hvor lenge vi må vente for å få fakta. Det er tankevekkende at jeg som mor ikke får min sønns obduksjonsrapport, og at vi ikke får vite hva som ble sagt på loggene, eller hvilke beskjeder og ordrer som ble gitt. Jeg føler at alt tåkelegges, sier hun.

Etterlyser svar

I løpet av minnestunder og begravelser har Aamodt møtt utenriksminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Trond Giske, partisekretær Raymond Johansen, justisminister Knut Storberget og kulturminister Anniken Huitfeldt, alle i Arbeiderpartiets toppledelse. Hun snakket også med politidirektør Øystein Mæland da hun var på Utøya.

Alle uttrykker medfølelse. I statsbudsjettet neste uke bevilger de nye milliarder til politi og beredskap.

For ingen har sagt det hun egentlig ønsker å høre: At de beklager at politiets beredskap ikke var bedre 22. juli. At det tok for lang tid. Og at vi må kunne forvente mer.

— Jeg klarer ikke å tilgi politiets hjelpeløshet og handlingslammelse denne fredagen. Helikopteret ble stående på bakken, båten de valgte var ubrukelig, viktig informasjon kom ikke frem. I over en time ventet ungdommene på hjelp, sier hun.

Selv prøvde hun gjentatte ganger å ringe 112. Da hun til slutt kom frem via 113, fikk hun beskjed at hun hadde ringt feil politidistrikt.

— Politiets manglende beredskap er en hån, mot meg som mor, mot ungdommene som var der ute, mot samfunnet og demokratiet vårt, sier hun.

— Var de verd så lite, undrer hun.

Vil ikke gi seg

Hun er lei av å høre politikerne gjenta at «det var en ekstrem situasjon» og «en utenkelig hendelse ingen kunne forutse».

— Den ene etter den andre står frem og forteller hvor flinke de har vært. Ingen selvransakelse, ingen beklagelse. Hva gjorde man egentlig riktig? Det har allerede kommet frem så mye som viser at feil ble gjort, sier hun.

Trine E. Aamodt stiller seg bak de to andre familiene som den siste uken i Aftenposten har rettet kritikk mot politiet for å legge lokk på all faktainformasjon.

— Jeg vil at folk skal vite. At det var slik det skjedde. Jeg kommer aldri til å gi meg før de som var ansvarlige for at politiet ikke fungerte bedre, stilles til ansvar, sier hun.

Feil informasjon

— Dette er svært beklagelig. I denne saken hadde vi fått lister fra Arbeiderpartiet hvor det sto at gutten var bekreftet på sykehus. Denne informasjonen brakte vi videre. Det skulle vi ikke gjort. Vi sluttet umiddelbart å bruke disse listene etter denne hendelsen, skriver Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, i en e-post til Aftenposten.

Trine Aamodt sier hun ikke har hørt noe mer fra Oslo-politiet etter hendelsen. Grøndal skriver at de har hatt tett dialog med helsevesenet, pårørendesenteret på Sundvollen og den da savnedes familie.

— Vi forsøker så langt det er mulig å verifisere slike opplysninger. I denne saken stolte vi på informasjon som dessverre var feil, skriver Grøndal.

Beklager

Odd Erik Stende, assisterende partisekretær i Ap, sier historien er trist og sterkt beklagelig.

— Arbeiderpartiet ble spurt om å bistå politiet med å fremskaffe en oversikt over hvem som var på Utøya ettermiddagen 22. juli. Fylkene ble derfor bedt om å bidra inn til politiet med en slik oversikt. Det ble oversendt lister fortløpende, men listene ble oppdatert og endret gjennom de neste dagene på grunn av en uoversiktlig situasjon, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Karoline (26) omkom etter fall i foss: – Dette er et stort tap for oss alle

  2. Vinmonopolet får trolig endret åpningstid på lørdager

  3. «Det finst eit mangfald som KrF ikkje har plass til»

  4. Rykket ut til gressbrann i Åsane

  5. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  6. Derfor takker hun nei til Stortinget