To kolleger ble tatt av skredet

Overlege Mads Gilbert mistet en kollega i skredet. En annen er livstruende skadet.

HENTET UT: Begge de to ofrene ble raskt hentet ut av skredområdet og fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Scanpix

  • Aftenposten.no
  • Nicolai Heyerdahl
  • Eva Marie Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Endre Medhaug (30), som jobbet som turnuslege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, døde av skadene han ble påført i snøskredet på Kvaløya i går kveld.

Konen Birgitte (25), som er sykepleier ved sykehuset, er livstruende skadet. Hun får nå intensivbehandling ved samme sykehus hvor hun til daglig jobber. Hennes tilstand betegnes som kritisk og ustabil fredag ettermiddag.

— Dypt tragisk

Mads Gilbert, som er klinikkoverlege på akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, var selv med ut i ambulanse etter at de ble varslet om skredet av tre årvåkne turister fra Bergen.

— Jeg var med ut i natt og hentet den forulykkede kvinnen. Dette er en dypt tragisk dag for sykehuset. Vi har mistet en nær medarbeider, og hans kone ligger livstruende skadet. Dette er en smertefull dag, det er vondt for alle som jobber her. Våre tanker går til familiene, sier Gilbert til Aftenposten.no.

Les også

- Vi løp alt vi kunne

På tross av at de tre som varslet om skredet hadde funnet begge ofrene allerede før sykehusets helikopter kom frem, og at de begge derfor fikk rask medisinsk behandling, døde 30-åringen etter ankomst til sykehuset.

— Dette er to flotte, unge helsearbeidere. Vi er berørt av en dramatisk aksjon, og spesielt av at dette er et smertefullt tap for sykehuset, sier Gilbert.

Overlegen var fredag ettermiddag sammen med de tre unge skiløperne som gjorde alt riktig da de så to personer bli tatt av skredet bare få kilometer fra deres eget telt.

— Troms er det mest skredutsatte fylket i Norge. Men her gikk ingen tid gikk til spille, kvinnen var tatt ut av raset og ved vei i løpet av mindre enn 40 minutter. Etter i underkant av en time var begge under evakuering til sykehuset. Dette er en ekstremt rask respons, ikke minst takket være disse tre skientusiastene fra Bergen, understreker Gilbert.

Les også

Bergensere i skreddrama

Høy beredskap På grunn av den store rasfaren er også beredskapen ved sykehuset i Tromsø høy i påsken. Gilbert forteller at de var svært bevisste på å ha så få personer som mulig på stedet hvor de to hadde blitt tatt av snømassene, for å unngå å utløse nye skred.

— Vi hadde to operasjonsstuer klare på sykehuset. Begge de to var livløse, og det ble startet hjerte- og lungeredning på stedet. Vi er preget av fortvilelse over at vi har mistet en god medarbeider, og at hans kone er i livsfare, sier overlegen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bli med gjennom den nye bybanetunnelen

For en uke siden sprengte arbeiderne seg gjennom siste bit av fjell. BT fikk være med på en av de første kjøreturene fra…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Varsler tiltak i Bergen – disse kan være aktuelle

  2. 82 nye smittede i Bergen: – Urovekkende, sier sykehussjefen

  3. Misfornøyd beboer sperret E16-omkjøring: – Ble dårlig stemning

  4. Nå kommer nye legemidler mot alvorlig covid-19. Kan redusere antall alvorlig syke.

  5. – Vi må tåle å diskutere pengebruken

  6. Se hvor mange vaksine­doser din kommune får