Fiskeinntaket har økt fra 35 kilo per innbygger i 2010 og 2011 til 37 kilo i 2012. Likevel står ikke jubelen i taket hos divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp hos Helsedirektoratet. Ifølge rapporten «Utviklingen i norsk kosthold i 2013» bruker vi for eksempel tre ganger så mye penger på søtsaker som på fisk. Det er også andre trekk i utviklingen som bekymrer:

— Innholdet av mettet fett i kosten er nå vesentlig høyere enn anbefalt nivå på 10 energiprosent. Det er bekymringsfullt. Ved å bytte ut mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer i kosten reduserer man risikoen for koronar hjertesykdom. Dette gjøres blant annet ved å spise mindre av fete kjøttprodukter og heller øke inntaket av fisk ytterligere, sier Klepp.

Helsedirektoratet er spesielt bekymret for de yngre aldersgruppene, der inntaket av fisk er særlig lavt.

Det anbefales at man spiser 300 til 450 gram fisk i uken og at 200 gram av dette er fet fisk, som er rik på flerumettede fettsyrer. Den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 2010-11 viser at bare 21 prosent av kvinnene og 24 prosent av mennene spiser den anbefalte mengden fet fisk.