Treholt: - Siste ord er ikke sagt

Arne Treholt raser mot gjenopptakingskommisjonen, og åpner for å ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

OPPGITT; - Gjenopptakelsekommisjonens avgjørelse har fratatt meg den siste tillit jeg måtte ha til det norske rettsvesen, sier Arne Treholt.
  • Lars Inge Staveland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Spionsaken mot Arne Treholt blir ikke gjenåpnet. Det kunngjorde Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker under en pressekonferanse torsdag.

Hovedpersonen er ikke overrasket, men sterkt kritisk, til gjenopptakelseskommisjonens arbeid.

— Jeg vil si at gjenopptakelsekommisjonens avgjørelse har fratatt meg den siste tillit jeg måtte ha til det norske rettsvesen, sier Arne Treholt til Aftenposten.no på telefon fra Kypros, straks etter beslutningen ble fattet.

Les også

[No available link text]

Bukken har passet havresekken

— På grunnlag av det som det lagt frem av konkrete bevis, så er dette helt klart et gjenopptakelsesgrunnlag. Men når bukken settes til å passe havresekken, så går det gjerne slik det har gjort, sier Treholt.

Dagens avgjørelse har ikke ødelagt Treholts kamplyst. Han går kraftig ut mot kommisjonen, som han kaller et «sandpåstråerorgan» for påtalemyndigheten.

— Gjennomgangen av avhørene viser at de er preget av at tidligere politifolk har klappet tidligere politifolk på skulderen, mens de gjøv løs på våre vitner, sier Treholt.

På spørsmål om påtalemyndighetene og Treholts vitner har blitt behandlet ulikt, sier gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter:

— Jeg er ikke enig i at den ene blir presset på noen ubehagelig måte. Det er en grei tone gjennom avhørene, sier Sæter. Hun avviste også at kommisjonens medlemmer har bindinger fra «POT fra den tiden».

Kommisjonen har gjennomført 31 avhør i saken.

Vurderer å klage saken videre

Treholt varsler nå nye undersøkelser.

— Siste ord er ikke sagt med dette. Jeg har i samarbeid med advokat Harald Stabell foretatt nye undersøkelser, og dette vil vi gå videre på, sier Treholt.

Han skal også vurdere å klage saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

— Dette er ting som har rene menneskerettighetsaspekt som kunne vært interessant å få andre til å se på. Da snakker jeg om Strasbourg-domstolen, sier Treholt.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Qvigstad: Grundig arbeid av kommisjonen

  2. NRK publiserer avhør i Gjenopptakelseskommisjonen

  3. - Vi er litt i sjokk begge to

  4. Hele Treholt-dommen frigitt

BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN