Snart fingeravtrykk i norske pass

Allerede fra nyttår er politiet klare til å utstede pass med fingeravtrykk, bilde og signatur lagret i en elektronisk mikrobrikke.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Men Stortinget må si ja først.

Datatilsynet er skeptisk til lagringen av fingeravtrykk i passene. Tilsynet er redd for at avtrykkene kan avleses av uvedkommende, kopieres elektronisk og utnyttes.

– Vi vil se dokumentasjon som viser at sikkerheten blir ivaretatt godt nok, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Dagsavisen.

Rent formelt er det Stortinget som må vedta at fingeravtrykk skal inn i passene, men i virkeligheten har Norges lovgivende forsamling lite valg. Fingeravtrykk i pass er på vei inn som en internasjonal standard.

ICAO, FNs organisasjon for sivil luftfart, har vedtatt å kreve såkalte biometriske pass med fingeravtrykk når man skal fly. I tillegg har EU vedtatt at alle land innenfor Schengen-samarbeidet må ha biometriske fingeravtrykkspass innen utgangen av 2009.

Norge har siden 1. oktober i fjor utstedt pass med en biometrisk mikrobrikke etter at USA krevde mikrobrikke for å slippe inn i landet uten visum. I biometribrikken ligger alle personopplysninger som også er skrevet i passet, innehaverens signatur og passbilde. Fra neste år er altså planen at også fingeravtrykket skal ligge i brikken.

Vedtaket i ICAO åpner også opp for lagring av passinnehaverens irismønster i biometribrikken, men slik irisskanning kan ligge noen år fram i tid, tror ekspertene.

Har du et gammelt pass som utløper om åtte-ni år, trenger du ikke nytt pass, selv om Stortinget vedtar fingeravtrykk i passet. Internasjonale overenskomster sikrer at alle «gammeldagse» pass kan brukes til de utløper.

Publisert: