Poli­tiet: – Lite sannsynlig at Anne-Elisa­beth Hagen er i live

Politiet holder på sin hovedteori om at Anne-Elisabeth Hagen er drept, til tross for opplysninger om det motsatte fra det familien mener er kidnapperne.

Publisert Publisert

Politiinspektør Tommy Brøske på pressekonferansen på Lillestrøm politihus. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • NTB

Det opplyste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag i anledning den fornyede kontakten mellom Hagen-familien og personer som hevder å ha bortført Anne-Elisabeth Hagen (69).

De angivelige kidnapperne kontaktet familien 8. juli – med klare forsikringer om at kvinnen er i live og utdypende opplysninger om helsetilstanden hennes. I ukene siden har det vært gjentatt og tydelig kommunikasjon mellom partene, ifølge bistandsadvokat Svein Holden.

– Politiet tar henvendelsen som ble rettet mot familien, alvorlig. Det har blitt igangsatt etterforskning knyttet til det. Samtidig mener vi nå at det ikke er grunn til å endre på hovedhypotesen. Vi står ved de vurderingene vi gjorde før sommeren, sier Brøske til NTB etter pressekonferansen.

Han knytter det til at det ikke har kommet noe livsbevis og statusen i etterforskningen.

Vet mer enn før sommeren

Brøske sier at politiet vet mer på det nåværende tidspunkt enn det de gjorde før sommeren, men ønsker ikke å utdype dette nærmere.

– Vi begrunner dette med status i etterforskningen, sier han.

Han sier at han ikke har en forståelse av at det er en uenighet mellom familien og politiet knyttet til hva som har skjedd med Hagen.

– Vi opplever at vi vektlegger og oppfatter ting ulikt, og vi har stor respekt for at familien anser den nye kontakten som et nytt tegn på at hun kan være i live, sier Brøske.

Politiet har en rådgivende rolle for familien i forbindelse med kontakten med personer som hevder å ha kidnappet henne.

– Mangler livsbevis

– Det er ikke noe politiet ønsker mer enn at Anne-Elisabeth Hagen er i live og kan gjenforenes med sin familie, men selv etter denne henvendelsen er det fortsatt mangel på livsbevis. Politiet anser derfor at det fortsatt er lite sannsynlig at hun er i live, sa Brøske på pressekonferansen.

Han understreket samtidig at politiet har etterforsket flere teorier parallelt, og at bortføringsteorien ikke er lagt vekk.

Den blir likevel nå vurdert å være mindre sannsynlig enn teorien om at det dreier seg om en fingert bortføring for å skjule et drap, ut fra «status i den etterforskningen som har vært gjennomført og som fortsatt pågår med full styrke».

Utelukker ikke at hun lever

– Men vi understreker også nå at vi ikke har noe bevis på at hun er død, og kan ikke utelukke muligheten for at hun lever, sa Brøske.

Han var svært knapp med å gå inn i opplysninger rundt kommunikasjonen mellom familien og motparten og ville ikke kommentere VGs opplysninger om at familien har betalt 10 millioner kroner i et forsøk på å fremskaffe såkalt livsbevis.

Brøske poengterer at det vil bli satt i gang etterforskningsskritt rundt den siste kommunikasjonen mellom familien og motparten.

Publisert