Ser du hvorfor dette kan gi trøbbel på vinterføre?

Hint: Bremsene kan svikte.

UTSATT: Lettmetallfelger er lekkert, men bremsene er utsatt.

  • Klikk.no
  • Terje Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Dette er historien om hvorfor kjedelige stålfelger med kapsel redder bremsene dine, og hvordan du med enkle grep kan sikre et langt liv for bremsene på bilen.

For det saltes som aldri før på norske veier, takket være et par snørike vintre, samt at stadig flere kutter piggene og kjører piggfritt. Saltet reduserer antall ulykker, noe forskerne i Transportøkonomisk institutt (TØI) har kommet fram til i rapporten «Sikkerhetseffekter av salting», – i tillegg til tall fra Vegvesenet.

Men salt i kombinasjon med vann og ubeskyttet metall er også et kjent skrekkscenario for bileiere. Her snakker vi ikke bare om rust i sin alminnelighet på bilen, men også at bilenes mest vitale deler utsettes for stor belastning.

TETTE: Jo tettere felgene er, jo bedre på vinterstid. Og kapselen til sist. Foto: Terje Haugen

Helt konkret er det snakk om bremser og bremserør – selve gjengangerne når periodisk kjøretøykontroll står for tur (EU-kontrollen). — Saltet sliter definitivt mye på bremsene, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Engebretsen har lang erfaring som mekaniker.

Men det du kanskje ikke visste er at lettmetallfelger med eiker og mye lufting er fint å ha på sommeren, men at disse kan ha en dramatisk motsatt effekt nå på vinteren, ifølge Engebretsen.

Årsaken er at åpne lettmetallfelger slipper inn svært mye skitt og salt, slik at både skiver og kalipere utsettes for saltets negative virkning. Resultatet kan bli at bremsene blir mindre effektive eller mister effekten helt.

- Er det slik å forstå at den gode gamle stålfelgen med kapsel er å foretrekke på vinterstid?

— Ja, det er helt riktig.

En stålfelg med god kapsel beskytter godt. Og kapselen er viktig. For dersom du ikke bruker en beskyttende kapsel over felgen, risikerer du at stålfelgen fester seg rimelig godt fast på navet - i verste fall må slegge eller tilsvarende benyttes for å få løs hjulet.

– Det er derfor meget viktig, uansett felgtype, å vaske bilen og understellet langt oftere på vinteren enn på sommeren. Spesielt rundt klossene og bremseskjoldet (den lille blikkplata du kan skimte bak klossene). Det er ikke farlig å vaske selv om det er 15 til 20 minus ute, sier Engebretsen.

STÅL: Ståfelgene er å foretrekke på vinterføre ifølge NAF.

Bruk bremsene etter vask— I etter vasken må du huske på å bremse litt hardt før du setter fra deg bilen. Dette er spesielt viktig fordi bakbremsene, som benyttes minst, oftest går igjen som 2-feil på EU-kontrollen. Altså: Bilen blir ikke EU-godkjent.

Bremserørene lever også et tøft liv nå på vinteren, og selv om de fleste biler har to uavhengige kretser, hender det rett som det er at folk mister bremsene rett og slett grunnet rusthull i røret.

— Senest sist uke fikk jeg høre om en kar som stoppet tilfeldigvis på en bensinstasjon, og da han skulle dra igjen gikk pedalen i dørken – grunnet lekk bremserør, sier Engebretsen.

KAPSEL: Stålfelgene bør ha en beskyttende kapsel. Det reduserer risikoen for at de ruster fast på navet. Foto: Martin Jansen

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no Les også:

Denne hjelmen kan mye mer enn bare å beskytte hodet

En av to er redde for dette

De vanligste tabbene på vinterføre

Publisert
  1. Bilnyheter
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Smittetallene øker etter denne kvelden: – Det var svett og klamt

  2. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.

  3. Lei av å slå plenen? Kvifor ikkje gjere som Sigmund (91)?

  4. Nå er han sendt fra Bergen til Polen: – Jeg kommer til å dø i fengsel

  5. Nektes båtreise fra Bergen. – Det er rare regler, medgir Fjord Line.

  6. – Ba datteren ikke si hva som skjer hjemme